zondag 31 december 2017

VREUGDEVUUR TERWIJL HET WEER BEGINT TE MIEZEREN


Tegen 19 uur vanavond ontbrandde een eerste vreugdevuur in de wijk. Zie afbeelding, midden in de Froukemaheerd.
De politie reed kort langs om poolshoogte te nemen maar zagen het door de vingers.

Op dat moment begon het ook weer licht te regenen. De regen is meer dan welkom voor mensen die een hekel hebben aan vuurwerk. Voor degenen die dik hebben ingekocht moet het niet te nattig worden, dat zal de feestvreugde temperen.

Ondergetekende neemt het er even van, een oliebol en borrel staan klaar. Nat middernacht zal hij nog weer even een rondje gaan fietsen. Rustig aan, en tenzij er brekend Beijum-nieuws voorbij komt, tot na middernacht.

KINDERVUURWERK EN OPBOUW VREUGDEVUUR

Opbouw vreugdevuur Holmsterheerd
Kinderen van onder de tien jaar vertrouw je nog geen knalvuurwerk toe. Maar een sterretje in de hand moet geen kwaad kunnen.

Zou je denken. Op bovenstaande foto staan Ella en Kaya uit Amsterdam, ze logeren een nachtje in Beijum. 

Maar zijn sterretjes wel zo onschuldig?



Vaak wordt gezegd dat sterretjes koudvuur zijn en dat je dus geen pijn voelt wanneer er een vonk op je hand springt. Dat is niet waar! Het is zelfs mogelijk om brandwonden op te lopen als je het gloeipunt (het midden van alle vonkjes en vlammetjes) vastpakt. Dat stukje van het sterretje kan namelijk wel 1500 graden worden!
De enige reden dat de sterretjes iets kouder aanvoelen is dat de vonkjes die eraf springen niet heel veel warmte uitstralen. Dat komt omdat het hele kleine metaaldeeltjes zijn. Het kan aanvoelen als een heel klein speldenprikje op je hand, maar soms voel je het niet eens. Sterretjes lijken dus heel erg onschuldig. Toch zijn ze verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de ongelukken bij vuurwerk.
WillemWever

CARBIDSCHIETEN IN DE HOLMSTERHEERD (feestje Claremaheerd)


De dikste knallen kwamen aan het eind van de avond uit de Holmsterheerd alweer een paar mensen met een carbid-bus in de weer waren.

Ongelooflijk, wat een geluid. Het doet je zeer aan de oren, de dreunen waren ongetwijfeld tot aan de andere kant van de stad te horen.

Eerst was ondergetekende even in de Claremaheerd. Zie foto's boven en links.
Een partytent, hout een metalen ton, meer heb je eigenlijk niet nodig om een oudejaarsfeestje te vieren.
Nou ja, wat te drinken natuurlijk. Een oudejaarsavond zonder vuurwerk en geborrel ligt nog zeker niet in het verschiet.

Foto's rechts en beneden, het vereist een bepaalde vaardigheid om een melkbus met carbid af te schieten. Handig, je klemt de bus tussen een verkeerspaal en een bloemenbak.

Vuurtje eronder. Oorverdovend...



HET WAS EEN RUSTIGE OUDEJAARSMIDDAG

Oudejaarsmiddag is vrij ordelijk verlopen in Beijum. Tenminste er is geen wanklank binnengekomen.

Tegen vier uur vanmiddag ontwaarde de blogger een groep mensen bij een huis in de Holmsterheerd die onder een grote parasol gezelligheid bij elkaar zochten.
Er viel vast iets te drinken en te eten, zie afbeelding boven.

Een stukje verderop was een vader bezig om zijn kinderen de kunst van het vuurwerk leren afschieten aan het bij brengen. Zie foto links.
Vader had keurig een vuurwerkbril op, en kinderen moesten even wachten totdat de fietsende blogger voorbij was.

Waarom zou vuurwerk afschieten niet verantwoord kunnen gebeuren?

Het regende nog steeds, ter hoogte van de Jaltadaheerd zag ondergetekende een groepje mensen met paraplu's lopen.

Oudejaarsavond is begonnen. En het goede nieuws is, tenminste als je het daarmee eens bent: het is droog buiten.


TOT VIJF UUR OLIEBOLLEN EN GEZELLIGHEID IN 'T TREFPUNT



"Ze smaken prima."De bezoekers op bovenstaande foto deden zich een uur geleden tegoed aan een paar oliebollen. Kopje koffie erbij.

Eerst even, nog oliebollen nodig? En een goed Beijums doel willen steunen? Koop ze bij het Trefpunt aan de Beijumerweg.
Het ontmoetingscentrum was tegen drie uur vanmiddag behoorlijk gevuld. Buiten regende het stevig

Foto links, de blogger kwam aangefietst. Het was niet prettig om buiten te staan, dan maar onder een partytent.

Oliebollenbakkers waren bezig lekkere ronde lekkernijen te fabriceren, eenmaal klaar werden ze uit de olie gehaald en op een schaal naar binnen getild alwaar verkopers ze aan de man/vrouw probeerden te brengen.


Zie foto rechts.
Dat zag er smakelijk uit. De Beijumblogger bestelde twintig exemplaren voor het thuisfront.

Wat er met de opbrengst gaat gebeuren? Beijum staat bijna letterlijk aan de vooravond van het 40 jarig bestaan van de wijk (2018), het geld dat de oliebollen, appelflappen en krentenbollen opbrengen zal worden besteed aan een wijk-feest.
Hmmm, niet verkeerd, zie afbeelding links. Smaakt best, dames en heren!

Foto beneden, drie charmante dames brachten nog iets anders warms aan de man/vrouw. Hamburgers.

Met een zak vol warme bollen fietste de Beijumblogger door de regen huiswaarts. Met een lekkere oliebol dit blogbericht typen. Toetsenbord onder het vet, dat wel, maar geen gesoes.

Beijum is bezig met een voorbeeldige oudejaarsdag. Afkloppen...tot nu toe...

NATTE RUSTIGE OUDEJAARSMIDDAG BEIJUM


Het knalt aan een stuk door. Schreef de blogger in het voorgaande bericht. Dat klopte ook, ten tijde van tikken was er een saldo van ongeveer een kwartier vlakbij hem in de buurt hoorbaar.

En toen verstomde het lawaai, en viel het geknetter en geknal eigenlijk  behoorlijk mee.

Met dank aan de regen, een gegeven waar eigenaren van schrikachtige honden en poezen niet rouwig over zullen zijn.

Even een rondje door druilerig Beijum fietsen.

In voorgaande jaren waren er veel groepjes jongeren met vuurwerk op straat bezig, dit jaar tot nu toe bijna niet. Zal het aan de regen liggen? Is er een kentering gaande?

Alleen in de Scheltemaheerd trof ondergetekende een viertal jeugdigen. Zie afbeelding boven. Regenjassen aan. Of onder een portiek schuilen en afknallen.

Maar daarvoor was de blogger op Plein Oost. de voorgaande jaren was de Wegwijzer altijd met hout afgetimmerd, althans, de ingang van het gebouw We zien nu een rolluik, zie afbeelding links.
Dat ziet er minder 'oorlog achtig' uit. De Duitse super tegenover de Wegwijzer heeft wel planken voor de ramen getimmerd, zie afbeelding rechts.

In en rond Winkelcentrum Beijum was het relatief rustig. Geen wagens met mannetjes die planken voor de ruiten aan het timmeren waren, zoals voorgaande jaren het geval was. Zie afbeelding links, Shoetime Bert laat zijn ramen ook dit jaar weer oningepakt.

De enige planken die tot nu toe zijn waargenomen zijn bij de onderdoorgang in de Atensheerd waargenomen. Zie afbeelding rechts, het pand van de Huismeesters.

Niks wijst op een gewelddadige en vernielzuchtige jaarwisseling. Je weet het nooit zeker, maar de voortekenen zijn gunstig.

Hoe lag Beijum er op de eerste dag van dit aflopende jaar bij? Zie nog eens hier
Opvallend, voor het eerst in jaren was er geen vuur en oliebollen-gezelligheid in de Scheltemaheerd aanwezig.

Hierna volgt een bericht over gezelligheid en oliebollenverkoop in 't Trefpunt.

DE LAATSTE DAG VAN 2017


Het is weer zover, 31 december, oudejaarsdag.

De Beijumblogger heeft geen idee hoe het komende etmaal eruit gaat zien. Een ahw brandend Beijum?

Dat gelooft hij niet.

De afgelopen jaren liet (lieten de jongeren van) Beijum steeds meer zien dat rotzooi trappen en rellerigheid niet meer gewenst zijn.

Het wordt waarschijnlijk weer een relatief beheersbare jaarwisseling, met vreugdevuren en enkele onvermijdelijke vernielingen (liever niet, maar toch).

Ondergetekende zal trachten zoveel mogelijk verslag te doen omtrent oud en nieuw te Beijum.

Tips, foto's etc. zijn welkom via Beijumnieuws@hotmail.com

RTV-NOORD GAAT AF MET NEPNIEUWS-BERICHT



Er leeft onder de Grunningers die de Beijumblogger kent al geruime tijd ergernis en onvrede over de berichtgeving op RTV-Noord. 

Vooral het Busje komt zo-programma van deze zender ligt erg slecht.


De Beijumblogger ziet het soms met een gevoel van schaamte voorbij komen, hij wil dan geen Grunninger zijn.


Het is een paar keer gebeurd dat Beijumnieuws een belangrijk of opzienbarend nieuws-item op het www lanceerde. Rtv-Noord nam het graag over. Zonder bronvermelding.

Stadsblog Sikkom (Gronings voor Bijna, net niet...) ontmaskerde vandaag een sensatie-bericht op Noord. Deze zender, die pretendeert er voor heel Groningen te zijn, maar het echt niet is, probeerde de Grunningers op z'n Grunnings gezegd te verneukn woar ze biestoan..

.
Gooi jullie misplaatste arrogantie eens overboord, mensen van RTV-Noord, wees eens dienend naar de Groningers toe. Stop met die misplaatste behoefte om goedkoop te willen scoren. Maak Groningen niet langer belachelijk.

RTV Noord maakte een videoreportage over hoe eenvoudig het is om in Groningen aan illegaal vuurwerk te komen, en verwijderde die reportage daarna weer van de website. Want wat bleek? Het was een opzetje geweest. Fake. Nepnieuws. DvhN 

zaterdag 30 december 2017

GEZELLIGHEID IN BIJ BOSSHARDT BEIJUM (koffie-ochtenden, kerstkoor)





De tijd van de Amkemakoepel is al weer lang en breed voorbij.
Sinds twee jaar geleden behoren ruzies en onenigheid tot het verleden. De recreatiezaal naast de senioren-Amkemaflat  heeft sinds december 2015 geen Amkemakoepel meer maar is een Leger des Heils-huiskamer georden. Bij Bosshard. Met een t erachter.

Gistermiddag liep de Beijumblogger even naar binnen. Er was een koffie-bijeenkomst gaande. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kunnen geïnteresseerden er koffie komen drinken, krantje lezen, sjoelen. Foto boven.

Zie de openingstijden.

Tien dagen geleden is er een kerstoptreden van het Bosshardt-koor geweest.
Christa Visser (rechts op de rechter foto) stuurde de overige foto's (kerstoptreden). Ze schreef erbij:

'Afgelopen woensdag 20 december was het dan eindelijk zover, na maandenlang oefenen kon het grote kerstoptreden van het Beijumer Bosshardt Koor beginnen. 

Vanaf half oktober galmden de kerstliederen al door Beijum. Het werd een geweldige avond met meer dan 50 bezoekers die konden genieten van heerlijk eten en samenzang met het koor.
Wat een geweldige avond om zo de kerstdagen te beginnen, een ieder ging na afloop voldaan naar huis.

Het koor bestaat uit mensen van jong tot oud, dirigente voor de kerst waren Christa Visser (oprichtster koor) en Fredy Riensema.'


EVEN OUDEJAARSBOODSCHAPPEN DOEN IN LEER (Deutschland)




Niks ten nadele van de winkeliers in Winkelcentrum Beijum, maar een (bijna) oudejaarsritje richting Leer in Duitsland loont zich op allerlei manieren.
Een beetje een schoolreisjesgevoel, de benzine is goedkoper, de Schnapps ist billiger, nou ja, gewoon leuk en goedkoop om er af en toe heen te rijden.

Niet meer naar Famila, dit grote winkelcentrum bij afslag Leer Nord bestaat sinds het afgelopen voorjaar niet meer.

Een jaar geleden reed de Beijumblogger naar de bewuste winkel, zie nog eens dit dit speedy filmpje (paar minuten) van stad Groningen naar Leer.

Die Duutsers mensen, wat hebben die een enorme grote winkels. Nou ja, in deutschland ist alles besser und größer. Terzijde, dat 'alles besser' moest je 25 jaar geleden als Duitser in Groningen niet verkondigen. Maar ondergetekende heeft het idee en het gevoel dat de vijandigheid van Nederlanders richting Duitsers behoorlijk is afgenomen (veel mensen hebben nu een ander vijandsbeeld...).

De Beijumblogger ging vanmiddag met Junior naar de Multi in Leer. Vlak voor de Emstunnel de afslag nemen.
Mensen kinderen, wat een joekel van een winkel. En Duutsers, dat größer weten we nu wel, maar hoezo een fles sterke drank van vierenhalf liter verkopen?

Zie afbeelding links beneden.
Verleidelijk om mee te nemen, maar niet gedaan, voor een heel jaar borrels in één fles.

Foto rechts en tweede van links boven, hmmm, vuurwerk is er ook goedkoper dan in Nederland. Wat een vuurpijlen. En (links) wat een knallers.

Foto tweede van boven rechts, hallo Duutsers, gaan we interessant doen? Hoezo met de kinderen in een nep-boot wat gaan eten?

Foto helemaal beneden. De Beijumblogger is gezegend met een heerlijke ligbad.
Wat kun je in Deutschland veel zakjes met heerlijke badspul kopen.
En die namen, de merken....Klik groter. Sinnensaltze, Kleiner Trostspender. Sinnensalze Schön dass es Dich gibt. Muskel Vital. Badekristalle viel Glück.

Daarom zou je het eigenlijk al moeten kopen.

Foto links beneden, ondergetekende is geen dikke zuiper, maar een lekker flesje uit Duitsland, hmmm, dat is niet verkeerd. Vind ook de kniepstüver in hem.

Foto rechts, Wir fahren zurück nach Groningen. Maar we gooien de gas-tank bij de grens nog even vol (Citroën c5 met lpg). Dat scheelde een half jaar geleden niks, NL-Dld, maar nu wel. Tien cent de liter goedkoper.

Allerhande deel-persoonlijkheden binnen de blogger keerden tevreden terug in de mooiste stad van noord Nederland. De kruidenier, de borrelliefhebber, de liefhebber van de Duitse taal, de bad-gast (Badewanne) en ook de schoolreisjes-genieter.

Leer ist ein Reise wert.

WINTER LANGS DE ZUIDWENDING (3)


Nee, het wordt dit jaar geen winter meer. Sterker nog, tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar gaan de temperaturen richting tien graden.

Dit kon wel eens een eentonige serie worden.

Waar blijven de pakken sneeuw? De kinderen die met stoeltjes voor zich de eerste schaats-schreden oefenen op het ijs van de de Zuidwending?

Schiet op Koning Winter, over ongeveer 60 dagen begint het meteorologische voorjaar alweer.

Bijna zes jaar geleden riskeerde ondergetekende zijn leven doordat hij een fietstocht maakte over de dicht bevroren Zuidwending. Zie nog eens de video bij dit bericht

vrijdag 29 december 2017

DE LEKKE BANDEN-PERIODE IS WEER AANGEBROKEN



Knars knars ging het vanmiddag omstreeks half twee toen de Beijumblogger over de noordelijke wijkring (fietspad) ter hoogte van de Wilkemaheerd fietste. Op ongeveer de plek waar in mei een nieuw stuk fietspad is neergelegd in verband met hobbels door worteldruk. Zie nog eens dit bericht

Wat irritant, ondergetekende had een partij glas op het fietspad niet opgemerkt en was er dwars doorheen gefietst. Sporen van kleine stukjes en een groot stuk glas met sticker waarop het merk van een sterke dranksoort stond afgebeeld waren zichtbaar. Het kan bijna niet missen, zuipende jongeren die na het legen van de fles kennelijk plezier hebben om die op het asfalt te smijten. Dat klinkt ook zo lekker, en het is zo  geweldig stoer om te doen.

Ondergetekende heeft de afgelopen dagen op meerdere plekken in de wijk glas op de weg zien liggen.
Dat schijnt er een beetje bij te horen tussen kerst en nieuwjaarsdag. De eerste week van het nieuwe jaar zullen weer veel mensen hun band moeten plakken (of laten plakken). Vooral op nieujaarsdag ligt er altijd bovengemiddeld veel glaswerk op straat en op de stoep.

Zullen de bushokjes dit jaar heel blijven?

INBREKERS ACTIEF IN BEIJUM

Afbeelding van hier

Sluit de deuren en ramen van je woning goed af en let ook een beetje op het huis van de buren.
Er zijn mensen op vakantie of op de een of andere manier niet thuis tussen kerst en oud en nieuw. Een gegeven wat ook bekend is bij het inbrekersgilde.


Begin deze week werd op klaarlichte dag ingebroken in een woning aan de Froukemaheerd.

En vandaag postte Politie Groningen-Haren dit bericht op hun Facebooksite:

Afgelopen nacht kregen de collega's de melding dat er zou worden ingebroken aan de Framaheerd. Een getuige had 3 jongemannen in een oudere Mercedes zien stoppen bij een woning. Toen hij de telefoon pakte en de politie belde, gingen de mannen weer weg. Nadat de collega's ter plaatse kwamen, zagen zij dat er braakschade aan de voordeur zat. Prompt kwam ook de oudere auto weer aanrijden. De auto is aan de kant gezet en de inzittenden zijn gecontroleerd. Daarbij bleek dat naast vuurwerk er ook inbrekerswerktuigen in de auto lagen. De 3 mannen zijn daarop aangehouden en ingesloten. De aangetroffen goederen zijn allemaal inbeslaggenomen. De mannen zitten nog vast voor onderzoek.

Update 15.00 uur.
Er komen meerdere inbraak-meldingen binnen. Afgelopen nacht is een poging gedaan om het Munsterhoes binnen te komen. Ook kapsalon Time Out op Plein Oost kreeg ongewenst bezoek (poging tot)

Nog even over de inbraak op klaarlichte dag in de Froukemaheerd. De zoon van de bewoners meldde:
"Ik heb het ontdekt, mijn ouders waren op een verjaardag, ik had hun auto te leen en wilde de sleutels door de brievenbus gooien. Maar dat was niet nodig, de deur stond open. Inbrekers zijn tussen half twee en zes uur binnen geweest. Alle sieraden en spaargeld zijn gestolen, verder is alles doorzocht, tot aan de zolder aan toe. De televisie hebben ze gelukkig wel laten staan.

Update 15.45 uur; er is ook een inbraakpoging geweest bij de slagerij in Winkelcentrum Beijum.

Update 23.30 uur, het bericht gaat viraal in Beijum, mede door Facebook, waar het bericht al ongeveer 40 keer gedeeld is. Zie beneden.

STEEDS MEER HONDENPOEP SPEELVELDJE FROUKEMAHEERD



"Ik heb de gemeente Groningen gevraagd om de viezigheid op te ruimen. Dit kan toch niet? Mijn kleinkinderen gingen in het schemerdonker even op het speelveldje spelen, veilig dicht bij huis, komen ze onder de bruine stront terug. Schoentjes, broekjes, jasjes, handjes, echt alles zat er onder. 

Ik kan me niet voorstellen dat iemand zijn hond daar willens en wetens laat poepen." 

Aldus omwonende Martha van speelveldje Froukemaheerd gisteren. Moeder en oma.

Het is niet de bedoeling om een hondenpoep-serie op Beijumnieuws te beginnen. Maar toch even.

Op 17 december publiceerde de blogger een bericht over een overvloed aan honden-drollen op het kunstgras van het speelveldje in de Froukemaheerd.

Zie nog eens dit bericht

Eigenaardig, de hoeveelheid drollen werd daarna alleen maar erger.
Zal er een omwonende zijn die 's ochtends even de deur openzet om z'n/haar huisdier z'n behoefte te kunnen laten doen? Zie foto's.

Woont er ergens in de buurt een kinder-hater die er genoegen in schept om kinderen te besmeuren?

Niemand die zich geroepen voelt om de keutels op te ruimen. Dat zal ook steeds moeilijker worden, de drollen zijn door de kindervoetjes uitgesmeerd en op sommige plekken is het 'gras' meer bruin dan groen.

Foto boven, gatverdamme.

Zie foto beneden, waarschijnlijk een kinderhandje heeft heeft onbewust poep aan de rechter balk gesmeerd. Opgedaan via een van de vele drollen.
Tussen de tweede en derde touw vanaf rechts beneden ligt ook een bruine keutel.

De Beijumblogger is niet van de kleinburgerlijkheid. Laat je hond vooral langs een sloot schijten, of in een perk.

Maar ja. Kinderen...

donderdag 28 december 2017

MAN DIE DOCHTER ZWANGER MAAKTE BLIJFT LANGER VAST


Het was ruim zesenhalf jaar geleden een bericht dat grote beroering veroorzaakte in Nederland. Landelijk nieuws was het, een leerlinge van basisschool De Heerdstee uit Beijum beviel van haar eigen vader. Het laatste nieuws is, de man blijft langer vastzitten.

De nationale pers had zich voor de school in de Bentismaheerd verzameld, er was zelfs een Duitse cameraploeg aanezig.
Het was de opening van het acht uur journaal op de dag dat het in de publiciteit kwam. Zie hier (met video van destijds).
Om de anonimiteit een beetje te kunnen waarborgen kreeg het kind een andere naam
In 2013 werd 10 jaar cel opgelegd.

Zijn dochter werd met haar kind in een pleeggezin geplaatst.
Een 58-jarige man uit Groningen die zijn destijds 11-jarige dochter zwanger maakte, komt niet in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland vandaag bepaald. De man werd in 2013 in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel. Hij heeft inmiddels twee derde van die straf uitgezeten, maar de rechtbank acht het door het Openbaar Ministerie benoemde gevaar op recidive reëel en heeft besloten dat hij daarom niet in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating. NOS.NL

ONDERTUSSEN IN DE DOORNBOS- EN BARMAHEERD



Het hakenkruis is weggespoten en paaltjes moeten voorkomen dat automobilisten de sluiproute vanuit de Barmaheerd via de Doornbosheerd naar de wijkring nemen.

Eerst maar even de ijzeren schagen tussen genoemde heerden. Gaat de gemeente Groningen beide heerden grondig opknappen, een paar jaar geleden, gaan me daar automobilisten om aangebrachte schagen over het gras rijden om sneller op de wijkring te kunnen komen.

Zie nog eens de onderste foto bij dit bericht

En bekijk nou de bovenste en linker foto. Foto's zijn van beide kanten genomen. We zien nog de autosporen op het gras.

Maar daar is sinds kort letterlijk paal (en perk) aan gesteld.
Zie foto boven, twee paaltjes moetemn de doorgang van sneaky automobilisten voorkomen. Ze zullen het toch niet in hun kop halen om over de perk links van de twee palen te gaan rijden?

Foto rechts, het hakenkruis is met een hogedrukspuit weggespoten.

Willen de Doornbosjes en Barmaatjes prettig wonen in hun straat? Dan moet het negatieve beeld dat door een klein percentage wordt bepaald door opwaartse krachten worden bijgesteld. En aso's moeten begrenst worden. Eventueel met behulp van paaltjes.