Het is niet anders, alles wat ooit begint gaat ook weer eindigen. Die opmerking kun je in het groot bekijken, iedereen die geboren wordt gaat onherroepelijk weer sterven, maar de Beijumblogger beperkt zich in deze tot de zomervakantie van 2016.
Het waren voor ondergetekende prachtige weken van loslaten, opladen, verfrissen en afstand nemen van de wijk waarin hij woont. De lezer heeft de laatste week kunnen zien dat hij toch niet kan laten wat hij wil, langzamerhand verschenen de eerste blogberichten van het seizoen 2016-2017 op het wereld wijde web. Scroll daarvoor naar beneden.
Na een week Spanje in juni verbleef de blogger afgelopen maand o.a. een week in Amsterdam en halverwege de nog lopende maand augustus verbleef hij ruim een week in Berlijn.
Bekend terrein, ondergetekende heeft er gedurende de tachtiger jaren van de vorige eeuw anderhalf jaar gewoond.
Een aanrader voor iedereen uit Groningen en omgeving, ga een weekend of weekje naar Berlijn. Op maar 550 kilometer van dé stad (in Holland) heb je een geweldige fascinerende stad met een rijke historie. En die historie is niet altijd even opbeurend.
Afbeelding boven, er staat nog een stuk Muur ter hoogte van voormalig grensovergang tussen (toen) Oost en West Berlijn, bij Checkpoint Charlie.
Foto's links en rechts, een plek waar je heel stil wordt. Voormalig concentratiekamp Sachsenhausen geeft een inkijkje in de gruwelijkheden die de nazi's gedurende de tweede wereldoorlog in praktijk brachten. Op Berlijn.blog staat onder meer.
Het symbool van eenheid, de Brandenburger Tor |
Volgens de ‘officiële’ cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen in Sachsenhausen. Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zigeuners, Joden, homoseksuelen en Jehova’s getuigen. Kortom: iedereen die niet aan het perfecte plaatje van de Arische Duitser volgens Hitler voldeed. De leefomstandigheden waren verschrikkelijk. In de barakken was het vochtig, onhygiënisch en van privacy was al helemaal geen sprake. Vele gevangenen kwamen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.
Zie ook de andere afbeeldingen. Wat een stad! Der Brandenburger Tor, der Gedächtniskirche....Berlin ist eine reise wert....
Am Kurfürstendamm... Gedächtniskirche. |
Het is geen straf om in Groningen-Beijum terug te keren.
In de kop boven dit bericht staat dat Beijumnieuws z'n tiende seizoen ingaat. Dit is gedeeltelijk waar. Op 12 oktober viert deze wervelende wijkwebsite z'n negende verjaardag.
De komende week start Beijumnieuws pruttelend en aarzelend weer op. De overgang van vakantie naar vol aan de bak gaan heeft even z'n tijd nodig.
Komende week worden nog wat berichten gepubliceerd die afgelopen twee weken zijn verzameld.
Reichstag Berlin |
Oftewel, wat gaat Beijum in het seizoen 2016/17 brengen? Welkom in een nieuw seizoen Beijumnieuws!
3 opmerkingen:
Eindelijk, welkom terug en ga aub verder!
Nog geen fusie met Lijnzes?
Johan, je schrijft hierboven:
"Weet het (= De Beijumer, KBH) zich los te maken uit het keurslijf van de Regiokrant? Of heeft het stoot- en daadkracht genoeg om écht onafhankelijk te worden?"
Welnu: in het nog steeds niet bestaande redactiestatuut van De Beijumer dient te staan dat de redactie van De Beijumer verantwoordelijk is voor de inhoud van deze wijkkrant.
Ergo: dat de uitgever, Leander Media, niet op de stoel van de redactie moet gaan zitten. Punt uit.
Er wordt geschreven over "Het keurslijf van de Regiokrant". Dat is heldere taal. De Beijumer is een bijlage van de Regiokrant Groningen (in het gebied van Beijum).
Dat keurslijf moet er gewoon niet zijn! Bij de Beijumkrant ging de uitgever BOB op de stoel van de redactie zitten. Bestuursleden van de BOB waren tevens de redacteuren van deze krant. Met welwillende gedoogsteun van de SDC Noorddijk/SDC Oost.
Onder een "keurslijf" kan een waarlijk vrije redactie niet functioneren. Het gaat om gedelegeerd vertrouwen. Vrijheid in verbondenheid. Om professioneel respect voor een vrije redactie. Anders wordt de motivatie om door te gaan om zeep geholpen.
Voor de zomervakantie, met name in mei 2016, is geprobeerd een nieuwe wijkkrant in Beijum van de grond te krijgen. Met steun van Wij Beijum, de stichting Buurtcentra in Beijum, de BOB (Rein van der Velde) en oud-BOB-voorzitter Wim Klein. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de gemeente Groningen dit initiatief heeft geblokkeerd. Waarom laat zich raden: de gemeente wil geen tekorten van een wijkkrant subsidiëren. Hoewel de gemeente dit jarenlang gedaan heeft met de Beijumkrant.
Noot: de grote vraag is of het de nevendoelstelling (!) van Wij Beijum is om een wijkkrant op te richten. Dit geldt eveneens voor de stichting BIB. Schoenmaker, houd je bij jouw leest!
P.S.: de heer Ruud van Erp is niet meer stadsdeelcoördinator van stadsdeel Oost, maar "gebiedsmanager van Beijum". Hij zit in het gebiedsteam van Wij Beijum. Door Wij Beijum en Wij Lewenborg is de SDC Oost als het ware structureel uitgehold.
Een reactie posten