zaterdag 31 december 2011

VOORBEREIDINGEN JAARWISSELING

Het is een vertrouwd beeld op oudjaarsdag te Beijum. Het hele Winkelcentrum West wordt (of is al)dichtgetimmerd om schade aan ruiten te voorkomen. De winkeliers nemen het zekere voor het onzekere, feest of geen feest voor op de parkeerplaats. Op Plein Oost is de hoofdingang van de Wegwijzer en de Aldi afgtimmerd en staan de controleketen rondom Innersdijk opgesteld.

Op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum is vanochtend in alle vroegte de witte zandbak opgebouwd waar vanavond een groot vuur in zal worden ontstoken. Zie foto. Op de andere foto's ziet u een timmerman die net een raam heeft afgetimmerd (links) en u ziet een paar heren bezig om de fietsenrekken van de grond los te schroeven. Hier zal in de loop van de dag een podium opgebouwd gaan worden van waar af disk-jockeys swingende muziek de ruimte in zullen slingeren. Muziek, vuur, swingen, pilsje er bij, zal het een nieuwe traditie in Beijum worden? Volgend jaar misschien niet eens meer de ruiten af hoeven timmeren? Wie weet staat jongerenwerker Anno Jager aan de basis van een cultuuromslag tijdens de jaarwisseling in de grootste wijk van de stad. Op http://www.dvhn.nl/ staat dit, en lees de papieren versie voor een uitgebreider verhaal.
 Oud en nieuw een feest? Voor de winkeliers van winkelcentrum Beijum-West was het de laatste jaren vrezen voor het glaswerk. Wie zijn ramen niet dichttimmerde, kon rekenen op scherven. Lantaarnpalen en bushokjes, niet veilig. En zonder honden en wapenstokken lukte het politie en mobiele eenheid niet om de vernielzuchtige relschoppers in het gareel te krijgen. Tot vorig jaar. Ineens verliep de jaarwisseling er rustig. Dankzij het goede voornemen van MJD-straathoekwerker Anno Jager. Zijn Buitenfeest krijgt vanavond vervolg.
Het staat in de krant en op internet, maar uit inside informatie weet ik dat de organisatoren er niet op zitten te wachten dat jongeren uit andere wijken of dorpen massaal naar Beijum gaan trekken. Dat zou een keerzijde van het succesverhaal kunnen worden, het is zo leuk in Beijum, laten we er allemaal naar toe gaan. Maar goed, allerlei negatieve en pessimistische scenario's kunnen breed uitgemeten worden maar dat past niet binnen de optimistische filosofie van jongerenwerker Anno Jager. Zijn kracht is dat optimisme veel sterker is dan pessimisme, en vertrouwen veel sterker dan angst. Gisteravond bij het Trefpunt liet hij geen spoor van twijfel zien:  "Ik heb er alle vertrouwen in." Of het weer komende avond en nacht ook een handje mee gaat helpen is de vraag. Er wordt regen verwacht...
(Door opmaakproblemen verschuiven letters af en toe een beetje)

1 opmerking:

Anoniem zei

Om half een was een ambulance bij het winkelcentrum