donderdag 8 december 2011

KINDEREN IN BEIJUM (16)

Deze aflevering van Kinderen in Beijum dekt niet helemaal de lading, er staan immers ook volwassenen op de foto. Maar goed, dit laatste intypend meen ik me te herinneren dat in aflevering 1 ook volwassenen op de foto stonden. Het is wel zo dat de kinderen daarop een centrale rol in namen. En dat doen ze op deze foto niet. Links ziet u het tijdschriftengedeelte van AH, en rechts op de foto de drukte van een kassa-rij. Er staan links weliswaar ook Donald Duckjes te koop maar echt op kinderen gericht is het niet. Dat is de hele winkel natuurlijk niet, het is een grotemensenwinkel, het is een bedrijf waar mensen werken en waar klanten hoofdzakelijk levensmiddelen kunnen halen. Als vaders en moeders boodschappen doen moeten ze niet teveel gejengel aan de kop hebben. Hoe bewerkstellig je dat ze rustig zijn of worden? Door iets op kinderniveau aan te bieden. Mini-winkelkarretjes bijvoorbeeld, hiermee kunnen kinderen een beetje volwaardig boodschappen doen volwassen klanten immiteren. Tenminste, voor hun gevoel, en daar gaat het natuurlijk om. Tussen het leesgedeelte en de achterste kassa vanaf de hoofdingang bekeken zit dit kinderhoekje, zie foto. Wat opvalt is dat de kinderruimte vrij vaak gevuld is met het jonge grut. Het geeft m.i. aan dat ze zich vrij goed kunnen afsluiten tussen de vele prikkels die in een supermarkt nu eenmaal aanwezig zijn.
Tijdens het nemen van de foto kreeg ondergetekende een fantasie. Stel dat ze op deze plek een kinderkassa maken. Kinderen kunnen met hun mini-karretjes boodschappen doen en afrekenen bij een kassa waar ook een kind achter zit. Dat is winkeltje spelen in het echt.
Ik weet, dat werkt niet, waar veel geld rondgaat kun je de verantwoording niet aan kinderen over laten. Maar goed zoveel boodschappen zullen ze niet gaan halen, een rolletje drop, frisdrank, een stripverhaal of een zak chips.
Nee het kan niet. Maar wel op internet. Kijk bijvoorbeeld hier op winkeltje spelen.

Geen opmerkingen: