zondag 11 december 2011

WE GAAN RICHTING KERSTMIS

Economische crisis of niet, en discussies over of er al of niet armoede in Nederland voorkomt ten spijt, er worden weer massaal kerstbomen ingekocht en opgetuigd. 
De lichtjes in de Beijumer tuinen beginnen weer te branden, zo te zien in de vorm van arrensleden, kerstboompjes en sterren. Staan ze niet in de tuin of voor het huis, dan branden ze wel achter de ramen. Nee, kerstmis laten we ons, net als de vakanties, niet afpakken door de onheilsprofeten onder de politici. Gaan we van de euro naar de neuro? Van eurotisch naar neurotisch. Nou en? Als mensen massaal gaan denken dat het crisis gaat worden, dan wordt het ook crisis. Terwijl kerst een feest schijnt te moeten zijn van warmte, gezelligheid en overvloed, lees ik hier.
Nauwelijks is het Sinterklaasfeest voorbij of overal verschijnen de kerstversieringen. Hoe het ook gevierd wordt, Kerstmis is een feest van warmte, gezelligheid en overvloed. De winkelstraten worden versierd met verlichte sterren en bollen en met dennegroen. Overal in de stad kun je kerstbomen kopen. Voor de ramen van de huizen zie je gekleurde lichtsnoeren en sterren.
Hoe korter de dagen worden, des te meer lichtjes worden er aangestoken. In de christelijke kerk wordt deze tijd de adventtijd genoemd; in de vier weken voor kerst bereidt men zich voor op de geboorte van Jezus. Elke zondag steekt men in de kerk een grote kaars aan, zodat er met kerst vier adventkaarsen branden. Ook hangt men thuis adventkransen van groene takken aan linten op of adventkalenders, waarvan iedere dag een luikje open mag, tot het Kerstmis is.
Op de linker foto ziet u een winkelkar met boom in de promenade van Winkelcentrum Beijum staan. Niet alleen een kerstboom, maar ook lekkere biertjes en hapjes. De foto is zaterdagmiddag genomen. Rechts ziet u zo maar een huis in Beijum, de ramen zijn versierd met kerstlichtjes.

Geen opmerkingen: