dinsdag 11 juni 2013

HONDEN IN BEIJUM (16)


Het kostte even de nodige moeite om de twee honden voor de fotograaf op de foto te zetten, maar uiteindelijk lukte het redelijk. Zie foto's. Het zal de levenslust zijn, jonge honden van als ik me goed herinner, omstreeks twee jaar oud. De zwarte werd door het bazinnetje als 'asbakkenras' bestempeld. Het ras waartoe de witte behoort is me ontschoten. Iets met labrador? Wit en zwart. Het associatieve vermogen van ondergetekende komt even in werking, ondergetekende heeft hier ooit verkondigd dat honden alleen zwart en wit kunnen zien, voor de rest zouden ze kleurenblind zijn. Dat werd ook altijd gedacht, maar het schijnt een achterhaalde inzicht te zijn: Onderzoek heeft aangetoond dat honden wel degelijk kleuren kunnen zien, maar wel anders dan mensen. Honden hebben maar 2 soorten kegeltjes in hun ogen. Hierdoor kunnen ze minder kleuren zien dan mensen. Kegeltjes zorgen er voor dat we kleuren kunnen onderscheiden. Mensen hebben drie soorten kegeltjes in hun netvlies. Door deze rood-gevoelige, groen-gevoelige en blauw-gevoelige kegeltjes kan je verschillende kleuren zien. De 2 verschillende kegeltjes in de oog van de hond reageren alleen op groen en blauw licht. UitgelatenHond.nl.
Verder snuffelend op het www brengt ondergetekende bij het volgende. Je houd het niet voor mogelijk, maar er schijnen racistische honden te bestaan. Dit wordt trouwens ook weer ontkend op GoeieVraag.nl.
Naar blanken kwispelt-ie, op gekleurde mensen rent hij grommend af. Honden in Zuid-Afrika zijn wit van binnen, racisten pur sang. Automatisch denken ze ‘een donker iemand, dat is een inbreker.’ Maar bestaat dat überhaupt wel: racistische honden? Lees hier.
En op  VorigeNrc.nl staat: Zuid-Afrikaanse honden in blanke wijken grommen alleen naar zwarten. Kwestie van training? Of zit het in hun genen? Apartheid is voor honden nog niet voorbij.

De beide Beijumer honden kunnen het zo te zien goed met elkaar vinden. De blanke labrador en de zwarte  asbakken-hond. Zo het baasje, zo de hond. De bazinnetjes zijn vriendelijk en sociaal, de honden volgen. Aldus de verklaring van....

Geen opmerkingen: