donderdag 27 juni 2013

PRESENTATIE DE BEDELAARSKOLONIE (Wil Schackmann)


Gisteravond werd het nieuwste boek van Beijumer Wil Schackman gepresenteerd in boekhandel Godert Walter aan de Oude Ebbingestraat in de stad. Het verschijnen van de Bedelaarskolonie werd begin januari reeds aangekondigd via dit blogbericht

Voor de gelegenheid werd de boekhandel omgetoverd tot een klein zaaltje. Schackmann las een paar bladzijden uit het boek voor, zie foto boven, dit nadat de dame die u links op dezelfde foto ziet zitten namens de uitgever een inleidend praatje had gehouden.De genodigden luisterden geboeid naar passages uit de Bedelaarskolonie. Na afloop van het voorlezen was er tijd voor een hapje en een drankje en ook was er de gelegenheid om een gesigneerde boek aan te schaffen. 

Er zijn aan het begin van de negentiende eeuw in ons land ‘luilevende armen’ die in plaats van te werken liever hun hand ophouden. Men noemt ze ‘ene grief voor onze natuur, luije buiken, onbeschaamde deugnieten, zedelooze voorwerpen’. In het in 1822 te Overijssel opgerichte bedelaarsgesticht de Ommerschans zullen die eens hard worden aangepakt en heropgevoed. Uit alle windstreken, van Hoorn tot Veere en van Brussel tot Groningen, worden de bedelaars door gemeentebesturen ‘opgezonden’. Maar zijn het wel allemaal bedelaars? Met veel liefde voor het onderwerp en de mensen die er een rol in spelen, en met oog voor vermakelijke details, vertelt Wil Schackmann in zijn boek De bedelaarskolonie het verhaal van het gesticht en zijn bewoners. Met verrassende conclusies. http://debedelaarskolonie.nl/  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ommerschans
Update 21.50 uur. De schrijver mailde aanvullend:
Ter informatie: die dame links op dezelfde foto is uitgeefster Marijke Bartels van uitgeverij Van Gennep. Ik vond het gisteren leuk en gezellig, het moest geen groot gebeuren worden (anders hadden we een andere locatie moeten kiezen), maar een gezellig samenzijn met een beperkte club. Er is al een hele grote presentatie geweest in Frederiksoord met lezing en panel - zie http://www.youtube.com/watch?v=lUtjlDuL0eY of http://www.youtube.com/watch?v=skyZzHMlJLQ of voor het panel http://www.youtube.com/watch?v=s0VpfCS4XYM (Via deze laatste link is te zien en te horen wat  Philip Freriks over De proefkolonie zegt; JF) Er komen na de zomer nog evenementen in Balkbrug en Veenhuizen, en dat zijn de drie plekken waar het ook hoort, maar ik wilde per se toch ook wat in mijn eigen woonplaats doen en dat was goed zo. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Na paar jaar terug Proefkolonie Veenhuizen gelezen te hebben is Bedelaarskolonie Ommerschans ook weer het lezen waard.
Historisch en actueel. Hard realistisch. met scherpe bemerkingen en soms zuigende, vileine opmerkingen richting hedendaagse politieke doen en laten.
Zin om deze zomer ook 's cultureel erfgoed gebied tussen Balkbrug en Ommen te zien.