woensdag 24 maart 2021

'MENSEN OORDELEN TE GEMAKKELIJK VIA SOCIAL MEDIA'

 

'De chauffeur moest opgehangen worden, levenslang de gevangenis in, de rest van zijn leven dwangarbeid verrichten, hij mocht nooit meer een rijbewijs halen en nog veel meer.'

Door Floris Prins

De laatste tijd erger ik me aan het gemakkelijke oordelen en veroordelen op sociale media. Mensen staan verschrikkelijk snel klaar met een oordeel over letterlijk alles. Dit is een ergernis die natuurlijk al langer speelt, maar de afgelopen weken zijn er een paar incidenten geweest die deze ergernis extra bij me hebben doen opborrelen. 

Hierbij valt het mij keer op keer op dat mensen veel te graag generaliseren, groepen worden als geheel weggezet als terroristisch, crimineel, onbetrouwbaar, racistische, seksistisch en weet ik veel wat niet meer. Generalisatie kan nooit goed zijn, niet elke moslim is een terrorist, niet elke Marokkaan is een crimineel, niet elke Turk is onbetrouwbaar, niet elke witte persoon is een racist, niet elke man is een seksist. Ik zal de incidenten die tot mijn ergernis leidde hier kort uitschrijven en er wat over zeggen.

Kind overreden

Vorige maand kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat er in Hoogezand een peuter was overreden door een jongen die zonder rijbewijs reed. Dit werd op Facebook gedeeld, ik heb de reacties eronder een beetje gelezen, en ik vond het zo intens verdrietig wat mensen allemaal riepen. De chauffeur moest opgehangen worden, levenslang de gevangenis in, de rest van zijn leven dwangarbeid verrichten, hij mocht nooit meer een rijbewijs halen..... en nog veel meer.

Lees verder via Floris' blog

Zie ook zijn vorige maand beschreven bericht over de avondklok.

Geen opmerkingen: