donderdag 25 maart 2021

'BEIJUM STEMDE OVERWEGEND LINKS'

De gemeente Groningen publiceerde op haar website de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen 2021, per partij en per kandidaat. 

Door Han Borg

Ook kan nu van de acht stembureau's in de wijk Beijum precies worden vastgesteld hoe Beijum stemde. Wie het tot op de stem nauwkeurig wil weten: zie  https://gemeente.groningen.nl/uitslagen-verkiezingen en ga naar de resultaten van de TK2021-verkiezingen, onderdeel 'uitslag en totaal per kandidaat'. De zes stembureau's in Beijum (Het Trefpunt aan de Beijumerweg telt dubbel, omdat daar ook op maandag en disdag gestemd kon worden) vind je dan onder de kopjes CB t/m CG in de bovenste regel van dit Excel-document. 
De trends: 
  • Beijum stemde weer links, als we tot links de volgende partijen rekenen: D66, GroenLinks, Socialistische Partij, Partij van de Arbeid, Partij van de Dieren, Bij1 en VOLT. Zo'n 3.194 van de 5.545 stemmen in de wijk gingen naar deze partijen: ruim 57%. 
  • (Extreem)rechts, waartoe ik PVV, Forum voor Democratie en JA21 reken, haalde in totaal 991 stemmen. Dat is bijna 18%. 
  • De kleine partijen deden het in Beijum ronduit slecht: geen van de kleine partijen haalde 50 stemmen.
  • Nieuwkomers VOLT (141 stemmen) en Bij1 (115 stemmen) deden het iets beter. 
  • Christelijke partijen (CDA, CU, SGP, de Jezuspartij) haalden samen 493 stemmen: nog geen 9%.  
De huidige regeringscoalitie van Rutte-3 (VVD, CDA, D66 en CU) zou het in Beijum niet redden: die behaalde deze keer maar 30,5% van de stemmen. Als we de CU er uit zouden laten, en GL + PvdA erbij zouden voegen, dan zou het kabinet op grond van de Beijumer uitslagen nog geen meerderheid halen....slechts 46%

Een overzicht van de uitgebrachte stemmem gaat hierbij, met de nummers van de stembureau's:
411 = Amkemaheerd
412 = Melsemaheerd
413 en 414 = Beijumerweg (ook op maandag/dinsdag open)
415 = Bentismaheerd
416 = Stoepemaheerd
 

Zie ook de bijdrage van Han Borg vorige week`na de verkiezingen.          

9 opmerkingen:

Han zei

In de inleiding is nog sprake van acht stembureau's in Beijum: dit waren er in feite zes (vergissing van de auteur). Het bijgeleverde overzicht klopt wél.

Anoniem zei

Die 18% mag de wijk uitgeschopt worden.

Anoniem zei

Als je willens en wetens voor Baudet kiest die nog meer gas uit de Groningse bodem wil laten halen dan ben je echt niet goed bij je hoofd.

Remko zei

ook niet onopvallend: een opkomstpercentage van 61%. Dat ligt ver onder het landelijk gemiddelde van 82%.

Joost zei

Anoniem ik stem op Wilders dat mag je best weten maar dat ik moet oprotten voor al die boomknuffelaars gaat wel een beetje te ver.

Joost zei

Klopt die man is de weg al een poosje kwijt.

Anoniem zei

Geen racisten in Beijum. Joost je bent een zielige asociaal.

Anoniem zei

Joost is Wildersfan, net zulke rare scheldwoorden gebruiken als zijn Leider.Mooi overzichtelijk, stem je niet op de PVV dan ben je een boomknuffelaar. Populisme in een notendop.

Joost zei

Ik stem op Wilders omdat hij bijna de enige is die zich wil in zetten voor de ouderen en zorg. En ja links maakt zich alleen maar druk over zoveel mogelijk groen nog veel meer windmolens en zonnepanelen. Nou dat word mij teveel van die lelijke rommel. En waarom reageren mensen hier vaak anoniem.