zondag 14 maart 2021

WANDELEN TEN OOSTEN VAN GRONINGEN- BEIJUM



Het is koud en winderig deze dagen.

Maar we zijn en we wonen in een prachtige buitenwijk van Groningen, met aansluiting op Recreatiepark kardinge.
En daarbuiten, verderop...wat-een-prach-tig ge-bied-om-te-fiet-sen-en/of-te-wan-de-len!
Deze zondagmiddag bijvoorbeeld

Een aantal dagen geleden is ondergetekende vanuit Beijum-Zuid via Recreatiepark richting Noorddijk naar Garmerwolde gelopen.

En terug.

Alvast, met stappenteller, tegen de drie uur lopen....tien kilometer gelopen.

Vanaf Beijum Zuid, Froukemaheerd, via Kardinge, langs de Wibeneheerd en de Nijensteinheerd, het oostelijk gelegen gedeelte van de wijk, het wandelpad naast het Beijumerbos richting Noorddijk lopen.

Zie foto's links boven links en rechts.

Terzijde, de foto's in dit bericht kunnen door elkaar heen lopen qua chronologie, maar ze zijn allemaal gemaakt op de route Beijum-Zuid, Kardinge, langs de Wibenaheerd, Nijensteinheerd, Beijumerbos, langs de molen, naar Garmerwolde, terug richting het Bevrijdingsbos, door het Bevrijdingsbos, richting Noorddijk terug, via het 4-mijl-pad met der hoge bomen terug naar Beijum via genoemde woonheerden.

De blogger zou de wandeling via genoemde route, vice versa, kunnen omschrijven, wat een ruimte en wat een prachtig landschap, maar het beste is om die zelf te gaan lopen.

In elk geval, foto boven, vanaf Noordijk, de Noorddijkerweg overstekend, vanaf Beijum via het Beijumerbos, kun je naar de al van verre zichtbare molen lopen die tussen Noorddijk en Garmerwolde in staat.

Kiek zelf mor eev'n mensen.

Wat een rust, wat een ruimte.
In corona-tijden hoef je niet dik en vet te worden, vlakbij huis kun je volop bewegen...fietsen-wan-delen.

Garmerwolde (Gronings: Gaarmerwold of Gaarmwol) is een dorp in de gemeente Groningen in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp ligt deels aan het Damsterdiep en telt 490 inwoners (2020).

 Tot 1 januari 2019 behoorde het dorp tot de gemeente Ten Boer..

In de middeleeuwen was hier veen (wold). Verkavelingspatronen laten zien dat het dorp is ontstaan door ontginning vanaf de westelijke oever van de Fivelboezem. Loodrecht op de verkavelingsrichting ontstonden bewoningsassen, waarvan Garmerwolde de laatste was. Daarna stuitte men op de ontginning vanaf de westeroever van de Hunze van waaruit Noorddijk was ontstaan. De Borgsloot vormt de grens tussen deze twee verkavelingsassen.


Via Noorddijk zoals gezegd weer terug naar Beijum. 
Via het Bevrijdingsbos, zie een der foto's links, via het Kinderrechten-pad.

Foto rechtsonder, weer de wijk in.
Mensen, geniet ook op een dag als vandaag van de uitgebreide wandelmogelijkheid vanuit Beijum, via Noorddijk, Garmerwolde, Bevrijdingsbos en terug.

Het initiatief voor het aanleggen van Het Bevrijdingsbos kwam voort uit het toenmalige Gemeentelijk 5 Comité. Het gemeentebestuur van Groningen stelde 9 hectaren grond beschikbaar. Er zijn meer dan 30.000 esdoorns, in 5 soorten, aangeplant. Dit aantal was het resultaat van een actie waarbij certificaten zijn verkocht voor het adopteren van 1 of meerdere bomen voor het Bevrijdingsbos. De eerste boom is geplant op 5 mei 1992.

Zo ontstond het Bevrijdingsbos als een monumentaal geschenk van burgerij, bedrijfsleven en instellingen van stad en provincie Groningen.

Op 5 mei 1995 werd het Bevrijdingsbos geopend in aanwezigheid van meer dan 200 Canadese bevrijders en verzetsmensen. Samen met schoolkinderen werden op deze dag ter gelegenheid van de 50-jarige viering van de bevrijding op 16 april 1945, ruim tweehonderd perenbomen geplant in een van de toegangslanen.

http://www.bevrijdingsbos.nl/010_0001.htm

Vanuit Garmerwolde zicht op de molen bij Noorddijk en de Tasmantoren in Stad

Geen opmerkingen: