woensdag 11 februari 2015

BEIJUM LUIDT MORGENVROEG DE NOODKLOK

Beijum werd afgelopen nazomer net als de hele stad getroffen door een fikse aardbeving. Op de bovenste foto is een scheur in de achtermuur van een Beijumse te zien die woonachtig is in de Holmsterheerd (begint linksboven het kozijn). De schrik zit er goed in. Wat als er nog een beste dreun komt, huizen dientengevolge zwaarder beschadigd raken en er wellicht doden gaan vallen? De Protestantse Kerk Der Bron in Beijum luidt morgenvroeg de noodklok.

Door Koos Meisner

Van oudsher waarschuwde het luiden van de noodklok voor naderend onheil.
Daarom roepen wij de kerken in Groningen op bij het begin van het Kamerdebat op 12 februari om 11:00 uur  de noodklok te luiden, teneinde de gevoelens van onrust bij de Groningers te weerspiegelen en een krachtig signaal richting politiek te geven.
De noodklok luidt ook voor de kerken zelf, die vele eeuwen hebben getrotseerd maar nu door kortzichtig winstbejag door de bevingen langzaamaan geveld worden.
Het overal in Groningen luiden van de noodklok zal ook uiting geven aan het gevoel van saamhorigheid onder de Groninger bevolking met betrekking tot de aardbevingsproblematiek.’ Tot zover een citaat uit het persbericht van de Groninger Bodembeweging van 9 februari.

Ook de Wijk Beijum heeft last van aardbevingsschade. De Protestantse Kerk De Bron in Beijum luidt dan ook donderdag 12 februari om 11.00 zo’n 5 minuten de (nood) klok. 
Dan start namelijk het Tweede Kamer debat over de gaswinning. Ook de Raad van Kerken in de hele provincie Groningen steunt de oproep van de Groninger Bodembeweging.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed Plan

Anoniem zei

Dat kleine haarscheurtje linksboven ?

Anoniem zei


Ik zag het scheurtje pas, nadat ik mijn vergrootglas ervoor hield.

De kerkklok laten klingelen?
Hopen dat mensen dit met de bevingen in verband brengt?

Heb mijn twijfels.

Anoniem zei

Beijum kent ook huizen met forse, van onder tot boven doorlopende, en dwars door de muren gaande aardbevingsscheuren. Door de dragende betonelementenbouw worden de kalkzandsteenmuren in de woningen bij aardbevingen geplet tussen die bewegende zware draagmuren. In sommige gevallen zijn ook de voorgemetselde buitengevels gescheurd, wat bij hoge gevels onveilige situaties oproept. Verder zijn veel gestucadoorde muur-plafondverbindingen en aangepleisterde muurstrips losgeroken, wat een lelijk gezicht geeft.
En hoe zit het met de giftige hulpstoffenopslag van Kardinge (zwembad en ijsbaan) in de wijkomgeving? of dichter bij huis: de mobiele telefoonverbindingspalen op flats in de wijk? Houden die het bij een aardbeving?

Anoniem zei

Er wordt een beetje badinerend over haarscheurtjes gesproken maar bij de volgende grote beving ligt die hele muur eruit

Anoniem zei

Dit type scheuren heb ik ook. Maar het zijn voorzetmuren, dus geen constructieve schade. Ook de binnenmuren hier geven barsten te zien. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is een rapport over hoe de betonskeletten in Beijum het beven kunnen overleven.

Kees K.

Anoniem zei

BOB-voorzitter dhr. Veldman heeft een aardbevings-schaderapport van zijn huis laten maken, hoor ik op het winkelcentrum.
Schade is sowieso al niet leuk, maar de NAM-bevindingen waren reden voor nog minder...

Anoniem zei

Het merendeel van de Beijumer bevolking zal binnen een aantal jaren in een ruïne wonen. Daar kunnen we gelet op het beleid van Kamp met een gerust hart op vertrouwen.

Anoniem zei

Prima initiatief van De Bron ! Denk bijv ook eens aan al die schitterende kerkjes op het platteland die zowel architectonisch als cultuur-historisch van onschatbare waarde zijn. Hoe willen NAM en KAMP het aan toekomstige generaties uitleggen dat ze deze monumenten doelbewust naar de bliksem laten gaan ? Zoiets is toch misdadig ?!

Anoniem zei


idd. Kees K.

Dezelfde scheuren heb ik ook.
Zowel aan de binnenkant van mijn huis als aan de buitenkant.

Ben, net als jij, zeer benieuwd of de betonnen blokken waarin we leven óók scheuren zijn gaan vertonen in de loop der jaren!

Anoniem zei

Amkemaflat voor ouderen heeft bouwkundige versterkingen nodig i.v.m. aardbevingen door gas-winning, zegt Patrimonium directeur Auke de Vries vandaag in een brief aan bewoners. Een onderzoek van de gemeente samen met Gaswinnings-minister Kamp heeft zwakke plekken in de constructie van het appartementengebouw blootgelegd.
Net als vroeger Colijn zegt de corporatiedirecteur dat het gebouw niet direct op instorten staat. Verder onderzoek en versterking van het bestaande gebouw moet aan de onzekerheid en onveiligheid een eind maken. Patrimonium zwijgt over aanpak van de oorzaak van de onveiligheid, nl. vermindering van de gaswinning door de minister.
Patrimonium meent de bewoners gerust te kunnen stellen dat het hen niets extra kost; het Rijk draagt de kosten, niet de NAM, schrijft de Vries. Nader bericht volgt.

Willem Pauwelussen zei

Niets maar dan ook niets kan of mag rechtvaardigen dat mensen vandaag niet weten of misschien straks het plafond naar beneden komt.
Niets maar dan ook absoluut niets kan of mag rechtvaardigen dat mensen dagelijks in hun eigen huis in doodsangst verkeren.
En zeker niet de hebzucht van de Nederlandse staat die sowieso elk jaar al pakweg 10 miljard weggeeft in de vorm van rente op staatsleningen aan de 'financiële markten', wat dezelfde bedrijven zijn die nergens op de wereld belasting betalen.

Horror, dat is het.

Anoniem zei

Zo te lezen is er gelukkig een groeiend bewustzijn bij de bevolking hoe we worden behandeld door de politiek in Den Haag. Nu hoeven we alleen maar meer te snappen waarom de politici doen zoals ze doen. Het antwoord : ze worden gechanteerd. Hoe dat precies zit, ga ik hier natuurlijk niet uitleggen.

Anoniem zei

12 uur luisteren en kijken naar het debat. De uitkomst is nul als het gaat om waardering van ellende en oplossingen bieden.

Natuurlijk wel veel emopraatjes en een nepdiscussie over de te winnen kuubs gas. Niks geen oplossingen voor mensen die in verkrottende woningen hun angst dag in dag uit moeten beleven.

Ja, dat zal dan 'later' door een rijksambtenaar worden opgelost die bevoegdheden van de locale autoriteiten krijgt toegewezen. Zodat de afstand tot de burger nog meer toeneemt. Was daar al niet die dialoogtafel voor? Het is om te kotsen.

Grappig wel dat er nu eindelijk volk op de tribune zat wat van zich liet horen. En dan zijn de regels van de volksvertegenwoordiging dus zo dat het volk direct verwijderd moet worden.

En tot mijn verbazing was er de pvda-woordvoerder (Vos) die stelde dat het niet uitmaakte in welke gemeente je woonde, want als je schade had door bevingen, het vergoed moest worden door de NAM. Prima punt. Maar hij hield het niet vast in z'n tweede termijn of in een motie, maar ook niemand van de andere partijen.

Kortom, lang debat maar niemand wilde praten over de mogelijke begrotingstekorten met cijfers.

Kees K.

Willem Pauwelussen zei

En de PvdA heeft Kamp geholpen het over de verkiezingen heen te tillen.
Democratie is leuk, maar we moeten er geen last van hebben.

Anoniem zei

De NAM heeft meer tijd nodig om het bedrijfskapitaal naar belastingparadijzen weg te kunnen sluizen en veilig te stellen voor bonussen aan o.a. mensen uit eigen bestuurlijke kaders. Tegen de tijd dat NAM daadwerkelijk fiks de portemonnaie zal moeten trekken, zal de kas leeg blijken. 't Zit eigenlijk allemaal zo logisch en begrijpelijk in elkaar.