Deze fietstocht door een gedeelte van de Jaltadaheerd begint bij de Tine Marcusschool. De Tine Marcusschool is een school voor Speciaal Onderwijs. Er wordt les gegeven aan slechthorende leerlingen en leerlingen met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden.
Als een schooldag begint of eindigt staat het hier vaak vol busjes. Van einde en verre komen kinderen naar deze school in Beijum. De fietstocht vond echter omstreeks een uur in de middag plaats, de rust overheerste door de gehele Jaltadaheerd. Daarom even een muziekwerk uit 1973 erbij, een nummer met indrukwekkende saxofoonsolo's. Hurricane Smith zingt 'Oh babe, what would you say.'
Fiets even mee. (De fietstocht is twee weken geleden gemaakt)
Het live-nummer bekijken en beluisteren? Kijk naar Hurricane Smith en z'n saxofonist op:http://www.youtube.com/watch?v=wJdkCs5RdQg
Update, 4/3, 32:30 uur: Op een bepaalde manier gaan reacties hieronder richting de schuttingen in de Jaltadaheerd. U ziet ze veelvuldig op de video voorbij komen. Kees Huizenga reageerde hier ook op, en dat deed hij tevens onder een bericht op OOG-TV over schuttingen in Beijum. Klik daarvoor hier.
donderdag 3 maart 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Ja, mooi nummer, herinner me nog goed dat ik toen in de zomer met trekker en twee aanhangers het bollenlandschap doorploegde en me kapot ergerde aan die alles doodmakende violen. Maar een dooie boel op de heerd. En dan nog even de filmfietser die het wandelpad opgaat (1:41), een nuttige overtreding toch?
mooie schuttingen.
In de reportage van OOG TV van 24 februari 2011 wordt verwezen naar "de oplossing die voor de Jaltadaheerd is gekozen".
Namelijk: de aanleg van brede heggen.
Zie: http://www.oogtv.nl/2011/02/opknapbeurt-voor-beijum/
Ik plaatste enkele reacties. Kernpunt is dat de verheven BOB kenbaar weet wat goed voor de wijk is. Zonder eerst gedegen heerdoverleg te plegen. Heerdoverleg is belangrijk om draagvlak te verwerven voor (nieuw) beleid.
Waarom worden de wijkbewoners door de BOB als onmondige wezens gezien? Waarom wijst de SDC Noorddijk de BOB niet op het credo van het Nieuw Lokaal Akkoord: "Vertrouwen in de buurt"? Alle grote woningbouwcorporaties in de stad ondertekenden dit NLA. Namens de gemeente Groningen: het college van B&W van Groningen.
Op de website van OOG TV werd een autoritaire reactie geplaatst door ene "Johan". Omdat de BOB niet met alle wijkbewoners kan spreken, moet de BOB zijns inziens alleen namens zichzelf optreden. Tja...
Ik heb een redelijk vermoeden van degene, die deze hovaardige en ondemocratische reactie heeft geplaatst. Ik maakte een vervolgreactie.
Nu de twee reacties:
"Johan zegt:
5 maart 2011 om 01:01
@Anoniem
Feitelijk klopt het natuurlijk wat OOG brengt. Er zijn Beijumers die meer groen in hun wijk willen. Het is onmogelijk om alle Beijumers aan het woord te laten.
Misschien is wel de terugkerende vraag in de wijk Beijum; Is het wel mogelijk om in Beijum 1 organisatie aan te wijzen die opkomt voor de wijk? Of accepteert 1 groep in de wijk gewoon niet dat de enige groep die opkomt voor alles in de wijk Beijum ‘de BOB’ heet?
Kees Huizenga zegt:
5 maart 2011 om 12:22
@ Johan,
Dan moet deze BOB wel normaal met de wijkbewoners kunnen communiceren. Het is toch vanzelfsprekend dat de BOB met de heerden overleg voert, indien er iets in het woondomein van de wijkbewoners moet worden aangepakt?
Met andere woorden: ik aanvaard de BOB als wijkbewonersorganisatie, die statutair als doelstelling heeft om “het woon-, werk- en leefklimaat in Beijum te bevorderen”.
In art. 2 lid 2 sub b van de BOB-statuten staat als een middel hiertoe: “het bevorderen dat de bewoners betrokken worden bij het overleg over knelpunten en activiteiten in Beijum.” Dit is hetzelfde als het NLA-credo “Vertrouwen in de buurt”.
Indien John Veldman voor de camera van OOG TV namens de BOB het woord wil voeren, dan lijkt het me wel zo slim om eerst draagvlak te hebben verkregen voor zijn bestuurlijke standpunten. De BOB is er immers niet voor zichzelf, maar een belangenbehartigingsorganisatie voor de wijk Beijum! Belangenbehartiging heeft als beginvoorwaarde: netwerken, activeren en goed overleg plegen. Soleren en laatdunkend spreken over de schuttingen van de Fossemaheerd wekken alleen maar weerstand en irritatie op. Het gaat derhalve om een positieve en democratische denkhouding. Om de bestuurscultuur van de BOB. Goed samenwerken met de wijkbewoners. Samen doen!
De heerden, het bindend cement van de wijk, in hun waarde laten…"
1. Heeft de BOB het monopolie op belangenbehartiging voor de wijk?
Hierboven reageert een tunnelvisie-BOBber met deze kenmerkende volzin:
"Is het wel mogelijk om in Beijum één organisatie aan te wijzen die opkomt voor de wijk? Of accepteert één groep in de wijk gewoon niet dat de enige groep die opkomt voor alles in de wijk Beijum ‘de BOB’ heet?"
Iemand e-mailde mij gisteren:
"Flauwekul trouwens dat alleen de BOB zou opkomen voor wijkbelangen. Alsof er geen Stiel is of andere organisatie of groep. De club stoot af en heeft geen draagvlak."
2. Het sociaal-maatschappelijk middenveld van Beijum en de BOB
Wie komen op voor de wijk Beijum? Heeft de BOB het monopolie om "op te komen voor de wijk"? Ik denk van niet. Ik denk hierbij aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de buitenschoolse opvang (BSO), het Gezondheidscentrum Beijum, de Vensterwijk Beijum en de ouders van leerlingen, de ondernemers van Beijum, de werknemers en vrijwilligers van Innersdijk, de huurdersorganisaties, de Sporthal Beijum en de sportverenigingen, de OB Beijum, de buurthuizen in Beijum, culturele organisaties, zangkoren, milieuorganisaties, de heerdcomités, etc. En niet te vergeten: de stille (pastorale) hulp en de mantelzorg.
Het scharnierpunt is dat de BOB nauwelijks contact heeft met het sociaal-maatschappelijk middenveld van Beijum. Dat blijkt ook uit het secretarieel jaarverslag van de BOB uit 2010. Uit wat er niet in staat, zoals het heerdenoverleg.
Maatschappelijke samenhang begint bij burenhulp en Noaberschap. Onderling dienstbetoon. Omzien naar elkaar. Vooral goed luisteren. Ook naar datgene wat in uw straat speelt.
3. Jaltadaheerd
Ik heb in de BOB-stukken voor de komende jaarvergadering van 15 maart 2011 gekeken. Of hierin iets staat over "de oplossing die voor de Jaltadaheerd is gekozen", namelijk het aanbrengen van heggen langs de vele houten schuttingen van deze straat.
Op pagina 7 van het secretarieel Jaarverslag staat een vage verwijzing naar ”de aanpak van de wijkring en de heerdenaanpak”. Geen woord over de plaatsing van heggen.
Ik lees in de Voortgangsrapportage, op pagina 18, het volgende:
“Groenbeheer. Door de werkgroep Groen & Grijs wordt een brief met bijbehorende presentatie voorbereid om de gemeente te wijzen op de ontoereikende wijze waarop het beheer nu plaatsvindt.” Einde citaat.
Waaruit blijkt dit slechte groenbeheer? Bestaat voor dit standpunt draagvlak vanuit de heerden?
Kunnen de bewoners (vrijwillig) bij dit beheer betrokken worden? Zoals het gezamenlijk verven of verbeteren van de houten schuttingen?
Ik lees niets over het plaatsen van heggen of een “heggenproject” (overgenomen vanuit de wijk De Hoogte?). Weten de bewoners van de Jaltadaheerd hier meer van? Misschien Menno Fritsma, die in deze straat woont?
Een reactie posten