zondag 16 mei 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK EN SCHOOLTUIN (39)

“Zoek de verschillen”

Dit keer geen beschrijving van een insect of een plant, maar twee foto’s van een bij. Een bij? Twee zul je bedoelen. Waarschijnlijk wel, maar misschien zijn het een honingbij (boven) en een wesp. Er zijn zo verschrikkelijk veel verschillende soorten en soms lijken ze nogal sterk op elkaar. Als leek (want dat ben ik) is het moeilijk om alles op (juiste) naam te brengen. Bovendien is de naamgeving ook wel eens verwarrend. Wat bijvoorbeeld te denken van de Blinde bij. Nee, dat is geen bij, maar een zweefvlieg. Onlangs maakte een foto van een mooi insect waarvan ik geen idee had wat het was. Bleek het een Smalbandwespbij te zijn.

De twee gefotografeerde insecten vertonen een duidelijke overeenkomst, net zo goed als er overeenkomsten zijn tussen mensen uit totaal verschillende werelddelen. Maar uiterlijke verschillen zijn er (in beide gevallen) natuurlijk ook.
De kop van de honingbij is bovenop behaard, het andere insect heeft witte beharing op de voorkant van de kop. De honingbij heeft haartjes op de rand van het oog en een duidelijk gestreept achterlijf. De taille van het insect onder is zo te zien veel smaller dan die van een honingbij. De middelste poot van dit insect lijkt beduidend langer dan die van de honingbij en de achterpoten van beide insecten zijn ook duidelijk verschillend.
Het onderste insect is dus zeker geen honingbij, maar wat dan wel? Als iemand het weet, dan hoor ik het graag (
luitstaghouwer@home.nl).

Enkele weken geleden presenteerde Cathy Bosscher (www.frenetiek.nl ) zich op Beijumnieuws. Ik heb al een paar keer op haar website gekeken en genoten van haar foto’s. Zo zijn er op het web onwaarschijnlijk veel sites met prachtige foto’s. Veel van deze foto’s zijn gemaakt met spiegelreflexcamera’s en hoogwaardige objectieven. Mijn uitrusting is iets bescheidener, ik fotografeer met een zogenaamde 20x super-zoomcamera. De maximale zoom gebruik ik zelden of nooit, ik vind de supermacro instelling veel interessanter. De minimale afstand tot het onderwerp is 1 cm. Beide insecten werden van dichtbij gefotografeerd. Vaak pak ik heel voorzichtig het blad vast waarop het insect zit en maak dan een foto. Nog vaker maak ik geen foto, omdat het beoogde onderwerp is verdwenen voordat ik een foto heb kunnen maken. Dat is onderdeel van het spel.
Fotograferen is vooral goed kijken. Dan zie je ontzettend veel leuke dingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een honingbij die, na een regenbuitje, drinkt van de waterdruppels die op een blad staan. Je ziet de druppels verdwijnen en vraagt je af hoeveel water een bij kan drinken. En luister voortdurend naar de geluiden om je heen. De vogelzang is zeer gevarieerd en ook al weet ik lang niet altijd wie de zanger is, ik luister er met plezier naar.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

FilanysZ zei

De onderste is waarschijnlijk een osmia rufa oftewel rosse mestelaarsbij zie http://www.wildebijen.nl/rossemetselbij.html