zondag 14 oktober 2012

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (127)

Sluipwespen en vlinders

De meeste vlinders en andere insecten sterven niet door ouderdom, maar doordat ze ten prooi vallen aan o.a. sluipwespen. Dat lot onderging ook deze rups van het klein geaderd witje op de rode boerenkool.

Ongeveer een kwart van alle insecten die in Nederland voorkomen, zijn sluipwespen. Ze vormen een groot gevaar voor vlinders. Vele zijn gespecialiseerd in het vinden van een specifiek stadium (ei, rups of pop) van een vlindersoort. Bij de rups op de foto heeft een sluipwesp met haar legboor eitjes afgezet in de rups. Tegelijk met de eitjes werd er een virus in de rups gespoten, het afweersysteem van de rups werd daardoor uitgeschakeld en de larven die uit de eitjes werden “geboren” konden ongestoord de rups van binnenuit opeten. De larven hebben de vitale delen van de rups ongemoeid gelaten waardoor de rups gewoon bleef leven. Toen de larven (na ruim twee weken) volgroeid waren, hebben ze zich met hun tandjes een weg naar buiten gevreten, dwars door de harde huid (externe skelet) van de rups. Buiten de rups hebben ze zich ingesponnen en in dit cocon zullen ze verpoppen en daarna als nieuwe sluipwespen uitvliegen. Tenminste als ze voor die tijd niet zelf worden opgevreten.

Vaak leeft de rups nog nadat de larven naar buiten kruipen en hun cocon spinnen. Sommige rupsen weven vervolgens een beschermlaag over de cocons en zullen nog een tijdlang de “wespen in wording” beschermen tegen vijanden. Daarna sterft de rups.

De natuur is vaak fascinerend en wreed tegelijk. Niet minder fascinerend is het filmpje op youtube over de ontwikkeling van de larven van een sluipwesp: http://www.youtube.com/watch?v=vMG-LWyNcAs . Het filmpje duurt bijna vijf minuten en is in het Engels. Het is niet erg wanneer je de tekst niet kunt volgen, de ongelooflijk knappe beelden zijn beslist de “moeite” van het bekijken waard.

(Info: www.vlinderstichting.nl )

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: