zondag 20 juni 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (16)

 

De Duiven van Beijum

In onze wijk hebben we 3 soorten duiven. Dit zijn de Houtduif, Turkse tortel en de stadsduif. Ik reken de ontsnapte witte tortelduiven niet mee, dat is een gekweekte ondersoort. In Nederland komen verder nog de Zomertortel en Holenduif voor. Die heb ik persoonlijk nog nooit gezien, maar dat zijn 2 mooie soorten.

De Houtduif

Dit is de grootste duif. Een forse vogel met een herkenbare witte vlek in de nek, die enkel bij volwassen vogels te zien is. De houtduif is vaak te vinden in tuinen, op zoek naar alles wat eetbaar is.

Het meest opvallende is wel de vlucht. Je hoort soms het geklapper van de vleugels die tegen elkaar komen. Ze vliegen dan een stuk omhoog, en zeilen vervolgens weer een stuk naar beneden. Waarom ze dit doen is niet duidelijk. Mogelijk gedrag mbt territorium of baltsgedrag. Want ze kunnen ook (erg snel) rechtuit vliegen.

De Turkse Tortel

Dit is een wat kleinere duif en te herkennen aan de lichtbeige kleur en de zwarte band in de nek. De naam heeft de vogel te danken aan het feit dat deze vanuit zuid-oost Europa naar West-Europa is terecht gekomen. Ze hebben een lieve uitstraling, en ze zijn bijna altijd met zn tweeën. Vooral hun geluid is heel herkenbaar.

De Stadsduif

Dit worden ook wel de “vliegende ratten” genoemd. Niet voor niets, want ze kunnen ook ziektes verspreiden. Nu valt dit op zich wel mee, omdat ze meestal op afstand blijven. Net als ratten, speuren ze de straten af naar alles wat eetbaar is. En daardoor hebben ze een erg nuttige functie.

In tegenstelling tot de duiven hierboven, hebben ze geen vlek- of ringtekening in de nek. Dat maakt de determinatie wat eenvoudiger. Alle duiven die je in de straat ziet, zonder vlek of ring in de nek is een stadsduif.
De kleuren lopen flink uiteen, van bijna geheel wit, tot soms helemaal zwart. De meeste zijn grijs van kleur met een mooie gekleurde nek, die afwisselen paars en groen licht reflecteert.
De Stadsduif is een directe afstammeling van de Rotsduif, die rond de Middellandse zee veel voorkomt. Via de handel van vroeger zijn die duiven veel verspreid geraakt.

Nu zullen sommige mensen vragen hoe het met de Postduif zit. Dit is geen aparte soort. Ook deze heeft de Rotsduif als voorvader, maar is een gekweekte vorm door diverse kruisingen te maken. Hier worden wedstrijden mee gehouden, en werden vroeger gebruikt om berichten te versturen. Maar vooral door het kruisen en kweken is de Postduif geen officiële soort.

Gert- Jan van Veen

Geen opmerkingen: