vrijdag 31 maart 2023

RECREATIEPARK KARDINGE (299)



"Een van de ooievaars is onlangs in een stuk touw gestapt, en dat is gaan wikkelen en klemmen om het pootje. Met als gevolg dat dat pootje onder erg is opgezwollen en waarschijnlijk binnenkort gaat afsterven."

Een passerende vrouw bij het ooievaarsnest in Kardinge, op het moment dat de fotograaf zijn werk deed.

De oostkant van het recreatiepark, richting Waterland.

 De passerende vrouw: "De dierenambulance is geweest, maar die kunnen weinig doen, het dier laat zich niet vangen."

Zielig, binnenkort een ooievaar met een afgestorven pootje, dat nu al fors ontstoken is. En niet te helpen is. Althans, kan een ooievaar een stuk poot missen en verder vliegen, etc.?  

Foto's boven en links zijn gisteren genomen. De fotograaf ging vandaag nog eens poolshoogte nemen en schoot de foto rechts.

Zie het pootje hangen.

Beneden, even inzoomen.

Dat gaat niet goed komen. Als dat zo door gaat sterft de onderkant van het pootje af. Maar ja, hoe help je dit beestje?
Update 201.15 uur; boswachter Bart Zwiers van Kardinge desgevraagd:

De analyse van de Dierenambulance klopt. Vangen van de ooievaar is nagenoeg onmogelijk en als dat al lukt is het maar de vraag of de stress opweegt. Dit soort situaties zien we vaker in de natuur. Van aalscholvers die een vishaak inslikken tot duiven in de stad die ook poten verliezen door dat hun pootjes worden afgeklemd door mensenhaar. Ik schat in dat de ooievaar zich prima zal redden. Echter zwerfafval blijft een probleem voor de natuur en laten we niet vergeten dat zelfs 7 op 10 mensen microplastics in hun bloed hebben. De hoogste tijd ons te bezinnen op onze relatie met de natuur. Voor deze ooievaar jammer genoeg te laat. 

Groet boswachter Bart Zwiers


Geen opmerkingen: