woensdag 5 juli 2023

EEN ZOMERSTORM KOMT VAKER VOOR




De zomerstorm van 2023 is weer voorbij en tijdens dit soort dagen wordt de klimaatdiscussie op de socials weer nadrukkelijk gevoerd.

Klimaatverandering, zeggen de mensen die een storm als vandaag een teken aan de wand vinden wat betreft het veranderen van het klimaat.

Onzin, zeggen anderen, een zomerstorm is van alle tijden, gebeurt gewoon om de zoveel tijd.

Deze blogger zit een beetje tussen beide stromingen in. Dat de aarde opwarmt, dat het klimaat verandert, en dat we iets moeten doen aan de verandering, de co2 uitstoot, en het stikstofprobleem, lijkt hem duidelijk.

Maar een zomerstorm komt vaker voor. Zie krantenbericht uit 1956, ondergetekende was net drie maan oud.

Maar goed, de blogger stamt dan ook nog uit een tijd waarin de alarmcodes nog niet bestonden. Windkracht elf? Geen paniek. Twintig graden vorst en dicht gesneeuwde wegen? Doe even kalm aan.

Foto links, opgestuurd door een lezer uit de Froukemaheerd. Hij staat er nog, maar waarschijnlijk is het verstandig om de boom te verwijderen. Nog een storm en hij ligt plat op de weg.

Foto rechts, andere lezer, er ligt veel klein groen op de weg, takken etc.

Foto beneden, lezer stuurde een foto van een omgevallen boom langs de noordelijke wijkring. Waarschijnlijk ter hoogte van de Scheltemaheerd. Nee...Jensemaheerd.

Je zou er maar hebben gelopen...

 In 2019 viel er een boom op het dak van de Wiershoeck

De zomerstorm van 2015 zorgde voor gevaar omdat de grote populieren nog langs de Zuidwending stonden..

Update volgende dag om 17.00 uur. De foto hierboven is ter hoogte van de Jensemaheerd gemaakt. Lezeres Janneke stuurde onderstaande foto. "Zo dik, en dan afgebroken als een luciferhoutje."


1 opmerking:

Jezi zei

Laatste foto (donkerrode boom) is ter hoogte van de Jensemaheerd. Sterker nog, pal naast mijn huis. Gister al gemeld bij de gemeente maar ze zijn er nog steeds niet aan toe gekomen deze te verwijderen.