zondag 11 augustus 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (155)

Waarschijnlijk hebben veel bezoekers van Beijumnieuws de afgelopen weken hele velden met zonnebloemen gezien. Onderweg tijdens de vakantie of bijvoorbeeld op tv tijdens uitzendingen van de Tour de France. Maar ook dicht bij huis kan men deze eenjarige plant uit de composietenfamilie bewonderen. Op de Schoolwerktuin staan weer honderden zonnebloemen volop in bloei.

De zonnebloem is een cultuurplant, die gemakkelijk in de tuin gekweekt kan worden uit een pit. Het bloemhoofd kan een diameter hebben tot wel 30 cm. Zonnebloemen worden gewoonlijk 1,5 tot 3,5 meter hoog, soms zelfs 5 meter. Onvolwassen planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. 's Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Deze dagelijkse beweging wordt bewerkstelligd door ongelijke groei/celstrekking van de bloeistengel. Tegen de tijd dat de bloem zich opent, verstijft de bloeistengel in de oostelijke stand. Daardoor wijzen bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten; hun heliotropisme is dan voorbij.
Tegenwoordig bestaat er een kweekvorm met een hangend hoofd, die aantrekkelijk is voor boeren omdat de bloemen minder beschadigd worden door vogels en vuil vanuit de lucht.
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober.

De stengel is dik en harig. De bladeren zijn groot, ruw en gekarteld. Ze zijn hartvormig en hebben opvallende nerven.

Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. De Inca's vereerden de zonnebloem als beeld van hun zonnegod. In 1530 werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht.

Zonnebloemen worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie, die veel gebruikt wordt in de keuken en als basis voor allerlei producten waarin plantaardige olie wordt verwerkt. De olie bevat veel onverzadigde vetzuren en kan omdat deze goed bestand is tegen hitte voor frituren gebruikt worden. Zonnebloemolie bevat linolzuur, hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.
De zaden kunnen gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten. Bloemknoppen kunnen rauw worden gegeten of worden gestoomd en gegeten zoals artisjokken.

Het na het uitpersen van de pitten resterende meel wordt als veevoer gebruikt. Ook het loof wordt gebruikt als veevoer. De zaden kunnen aan kippen worden gevoerd om de eierproductie te bevorderen en de dooier donkerder te laten kleuren.

(Bron: Wikipedia)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: