zondag 24 januari 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (262)


Op de een of andere manier zijn er een paar speenkruidknolletjes terechtgekomen op de stapel oude houtschijven op de tuin van De Wiershoeck. Schijnbaar zijn ze niet opgemerkt door houtduiven of andere liefhebbers van een voedzaam knolletje. De knolletjes hebben wortel geschoten, maar ‘geen poot aan (in) de grond gekregen’. 

Ondanks dat lopen de knolletjes wel uit en zijn de kenmerkende hartvormige bladeren aan het uiteinde van de lange stelen al duidelijk herkenbaar, maar nog wel in klein formaat. Doordat dit speenkruid niet in de aarde kan wortelen lijkt het me onwaarschijnlijk dat de ontwikkeling nog lang door zal gaan en dat aan deze knolletjes straks de bekende gele bloemetjes zullen verschijnen.

Volgens het boekje bloeit het gewoon speenkruid (Ficaria verna verna) van februari tot mei, maar ook het speenkruid is een beetje vroeg dit jaar. Ik zag al enkele gele knoppen en zelfs al een, door nachtvorst aangetast, bloemetje. De bloemen van speenkruid lijken oppervlakkig gezien op boterbloemen, maar de boterbloem heeft meestal slechts vijf gele kroonbladeren terwijl het speenkruid acht tot twaalf “vettige” kroonbladeren heeft.

De soortaanduiding Ficaria komt van het Latijnse Ficus, dat vijg betekent. Verna betekent van de lente. Oude namen voor deze plant zijn 'vijgwortel', 'oaneklootjes' en 'katteklootjes'. De naam 'speenkruid' komt van de gelijkenis met de spenen van een koe. Speenkruid werd vroeger gebruikt om ontstekingen van uiers of aambeien te bestrijden. De bladeren van gewoon speenkruid bevatten veel vitamine C. Vroeger werd de plant daarom gebruikt tegen scheurbuik (de Duitse naam is Scharbockskraut). Ze werd ook veel verwerkt in salades en gegeten als spinazie. Belangrijk is dat de bladeren dan voor de bloei worden geplukt. Tijdens de bloei ontwikkelt de plant in de bladeren namelijk giftige stoffen. Het plantensap werd vroeger in enkele gebieden gebruikt als pijlgif.


Info: Wikipedia

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: