maandag 4 april 2011

HOEZO "ACHTERSTANDSWIJK" BEIJUM?

De betiteling van 'achterstandswijk' in diverse media ging verscheidene Beijumers de afgelopen dagen niet in de koude kleren zitten. Balen was dat, tracht je de groenste wijk van de stad voort te stuwen in de vaart der volkeren, krijg je dat om de oren. Om met de deur in huis te vallen: ondergetekende heeft een klacht bij de Raad van Journalistiek ingediend omtrent deze onterechte betiteling. Hallo zeg, denken sommige lezers wellicht, moet jij blogger, die regelmatig de grenzen opzoekt, dit nou doen? Daar zit wat in beste lezers, mijn schrijven kan bij tijd en wijle ook vragen oproepen. Maar dat neemt niet weg dat ik wil onderzoeken of de m.i. onterechte omschrijving in de landelijke media over de wijk waar ik met liefde en plezier in woon zo maar kan. Nee, ik voel me niet zozeer beledigd, Beijum kan wel tegen een stootje, en ik meen te weten dat de wijk voldoende potentiaal heeft om door deze terminologie niet onderuit gehaald te worden. Maar ik heb zoveel boze Beijumers gesproken en mailtjes ontvangen,dat ik een statement probeer te maken. Neem Jan Tromp in Uitgesproken Vara van afgelopen vrijdag. Die begint tegen burgemeester Peter Rehwinkel en directeur Moes van de Heerdstee zomaar over 'achterstandswijk.' De geïnterviewden protesteren en maken bezwaar tegen deze omschrijving van Beijum, maar Tromp verweerd zich met de opmerking dat dit zo in de kranten omschreven staat. Ja, lekker makkelijk. Tromp is uitgenodigd om Beijum te bezoeken. En aan de Raad is de vraag gesteld: Mag je een wijk met 14.000 inwoners zomaar op deze manier in de landelijke media neer- en weg zetten? Een wijk die alles op alles zet om een in de loop der jaren onterecht opgebouwd imago van 'probleemwijk' van zich af te schudden?

Update 22:45 uur: ivm kleingeestige en laffe anonieme reacties van aanhangers van een bedenkelijk clubje mensen uit de wijk staat de moderatorstand weer aan en worden reacties eerst gecontroleerd.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Pakze an johan, Beijum is geen achterstandswijk!!!

Anoniem zei

Zou Trom deze vraag niet gesteld hebben om Rehwinkel de kans te geven om oordeel achterstandswijk van tafel te vegen?

Ik denk dat alleen maar bewoners van de wijk zich hier druk over maken. Maar anderen lezen het niet eens zo, het ging om het nieuwsitem, en niet om Beijum.

Anoniem zei

Ach kom, een tweetje met J. Tromp. Beijum word gewooon door het slijk gehaald.

Anoniem zei

Op mijn eerdere reactie dat op basis van cijfers Beijum toch een achterstandswijk zou zijn moet ik terug komen. Dat valt dus best mee t.o.v. de rest van de gemeente Groningen.

Zo zie je maar dat ook ik beïnvloed ben door de "media".

Voor wie geïnteresseerd is: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70904NED&D1=9,17,49-50,68-71,90,95,97,104-106&D2=90-170&D3=a&HDR=T,G2&STB=G1&VW=T

Even copy/pasten in je browser.

Zelfs de term probleemwijk is eigenlijk tegenwoordig geen sprake meer van. Dus wat dat betreft doet Beijum het toch goed. Alleen éénmaal het zwarte schaap... tsja daar valt moeilijk vanaf te komen. Ik zou zeggen, gewoon doorgaan zoals normaal en laat het door middel daarvan zien dat het helemaal niet zo erg is als vaak wordt voorgesteld.

Karin zei

De media papagaaien elkaar na, en Beijum is de dupe

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Johan Fehrmann zei

Persoonlijke, laffe aantijgingen prima. Alleen met voor- en achternaam.. Dan wordt het gepubliceerd.

Wobke zei

Nou 'we' zijn met z'n allen wel op onze teentje getrapt, gezien het aantal reacties die berichten op deze blog met het woord 'achterstandswijk' erin krijgen..

Ik begrijp het niet zo goed eigenlijk, is er iemand die het me uit kan leggen?
Dat is niet vervelend bedoeld, op welke wijze dan ook, ik wil het gewoon graag begrijpen.
Want voor mij geldt dat ik Beijum gewoon een fijne wijk vindt en geen achterstandswijk. En wanneer ik iemand daar zoiets over hoor zeggen, dan haal ik m'n schouders op en denk 'die weet niet waar die het over heeft, ik weet wel beter'. En tegen mensen die er naar vragen zal ik gewoon zeggen 'dat het de media weer zijn en dat het in mijn ogen helemaal niet klopt'.

Maar ik zie ook hele andere reacties hier, dus vandaar mijn oprechte vraag; "wat is het dat maakt dat mensen zich hier zo geraakt door voelen?"

Henriette zei

Offtopic: waarom zet je de anoniem-stand niet standaard uit als mogelijkheid?

En daarnaast... bij veel berichten/ moderatorstand-aankondigingen wordt (al dan niet expliciet) de BOB betrokken. Ik snap dat het gevoelig ligt allemaal en ik geloof dat er van beide kanten een en ander niet goed is gelopen/ loopt, maar ik merk wel dat ik me stoor aan de regelmaat waarin er een denigrerende toon wordt gebezigd. Dit lijkt me een mooi voorbeeld van een vicieuze cirkel. Ik kan het boek 'Geweldloze communicatie' ten zeerste aanbevelen aan alle betrokkenen. Misschien kunnen alle geïnteresseerden in het hele BOB-verhaal een apart, publiek forum betrekken en daar met elkaar verder discussiëren?

Gerda zei

Ik ben het Wopke eens.
Johan, je had het programma zelf niet eens gezien lezers attenderen je erop, en elkaar erop. En zo ging het ook met de Spits etc.
Dat is een beetje mini-massahysterie.

Kijken we naar het aantal reacties en aantal bewoners in onze wijk dan hebben de meeste mensen er geen aandacht aan geschonken.

Martin zei

Zelfs Wopke en Gerda doen md histerie mee. Heben ook weer wat gelezen. Met Henriete eens,gevoelige snaar

Anoniem zei

Wat een dome reactie van Gerda,alsof alle boze beijummers hier moeten reagere, en wat maakt het uit of je een programa rechtstreeks ziet of later op pc.
Ik stoor me mateloos aan achterstandswijk maar een klacht is overdreven

Kees Huizenga zei

Wat Beijumnieuws heeft gedaan, getuigt van plaatsvervangend en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.

Wat heeft STIEL Beijum gedaan? En de MJD Beijum? Of de SDC Noorddijk, waaronder de wijk Beijum valt?

Over de zwijgende BOB heb ik het al gehad. Die pesten graag op Beijumnieuws, waarbij gemeen op de persoon wordt gespeeld.

De gevolgen kunnen enorm zijn. Wat betreft de huisvesting. Zowel voor de grote woningcorporaties als voor de eigenaren van particuliere woningen. Hun woningen kunnen door de reputatieschade van Beijum in waarde dalen. Leegstand van huurwoningen kan dreigen...

Het gaat om primaire beeldvorming!

Karin.P. zei

Hierboven staat Karin ik heb dit niet geplaatst!

Bianca zei

Waar maken mensen zich druk om, wij weten wel beter ja!