Op zoek naar vleermuizen in de schemering
Het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) organiseert op 15 september in Beijum een Vleermuisexcursie voor jong en oud. Leer deze ‘meesters van de nachtelijke hemel’ kennen in een leuke en spannende tocht!
Vleermuizen en mensen leven dicht bij elkaar. Toch is het leven van dit vliegende zoogdiertje voor velen nog een schimmig gebied: veel mensen geloven dat vleermuizen in je haren verstrikt kunnen raken, ziektes overbrengen en zelfs bloed zuigen. In werkelijkheid zijn deze dieren zachtaardig en spelen ze als insectenverdelger een unieke rol in het ecosysteem.
Batdetector
Tijdens de excursie zal Jan van Muijlwijk, lid van de Vleermuiswerkgroep Groningen, de meeste vooroordelen over vleermuizen wegnemen. Aan de hand van dia’s vertelt hij over verschillende Nederlandse soorten, hun leven en verblijfplaatsen. Daarna gaat hij met de deelnemers in het donker naar de Kardingerplas om vleermuizen te ‘spotten’ met een batdetector: een apparaat dat de sonar van vleermuizen omzet in voor mensen hoorbare tonen. Een spannende belevenis, al was het maar vanwege het late tijdstip!
In de ‘Nacht van de Vleermuis’ vraagt de nationale Zoogdiervereniging elk jaar aandacht voor het leven van de vleermuis. Dit jaar viel deze nacht op 24 en 25 augustus. In verband met de zomervakantie houdt NDE een eigen ‘nacht van de Vleermuis op 15 september. Aandacht voor de vleermuis is helaas nog nodig. Door renovaties, isolatie, sloop en het betegelen van tuinen verdwijnen veel verblijfplaatsen en jachtgebieden van vleermuizen in de stad. Ook op het platteland worden ze in hun bestaansrecht bedreigd door o.a. het kappen van bomen. Gelukkig wordt er in beleid en uitvoering van ruimtelijke ontwikkeling steeds meer rekening gehouden met deze beschermde diersoort.
Kinderwerktuin Beijum
De excursie begint zaterdag 15 september om 20.00 uur. Het vertrekpunt is het lokaal van de Kinderwerktuin in Beijum, waar Jan van Muijlwijk eerst een presentatie zal houden. De Kinderwerktuin ligt aan de Beijumerweg 19c, naast stadsboerderij de Wiershoeck. Deelnemers kunnen zich voor vrijdag 14 september opgeven bij NDE: 050-367 63 21, of nde@groningen.nl. De excursie is gratis, maar: vol is vol!(De foto is van Rob Koeleman van de Nationale Zoogdierenvereniging;JF)
Update 10.15 uur: Ik zie net dat de sluitingsdatum voor opgave al is verstreken. Pardon voor het te laat publiceren, volgende keer gaat de aankondiging eerder online.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten