zondag 16 februari 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (175)

De zwaluwen laten nog wel even op zich wachten, de lente dus ook. Maar toch, ik zag deze week en groepje kieviten. Waren het vertrekkende oosterburen, of waren het “onze eigen” teruggekeerde vogels? Hazen “rammelen” al weer in de weilanden. Dat zijn toch gebeurtenissen die je doen denken aan de lente. Sneeuwklokjes zie je al “overal” en ook de krokussen beginnen op kleur te komen. Op vochtige plaatsen verschijnt ook al weer het groot hoefblad (midden).
    
Soms is de naam van een plant wel erg eenvoudig te verklaren. Dat is zeker het geval bij het groot hoefblad: de bladeren zijn groot en hebben de vorm van een hoef. Groot hoefblad legt die grote bladeren over andere planten heen en voorkomt zo dat ze licht krijgen. Op deze manier wordt de concurrentie uitgeschakeld. Rondom groot hoefblad zijn veel lagere planten en dieren te vinden. Wormen en slakken voelen zich er thuis, en vochtminnende geleedpotigen, zoals pissebedden en duizendpoten. Op hete dagen zoeken padden verkoeling onder de grote bladeren. De grote, uiterst dunne bladeren verdampen veel water. Ze zijn ook kwetsbaar voor scheurtjes.

Het groot hoefblad kan wel anderhalve meter hoog worden, in onderbegroeiing zelfs nog een paar decimeter hoger. De bloemen van het groothoefblad komen aan het einde van de winter, voorafgaand aan het blad, tevoorschijn en bloeien volop in maart/april. Als het weer even meezit, vind je er veel bijen op.
De plant is tweehuizig. Normaal hebben planten tegelijkertijd mannelijke en vrouwelijke bloemen en dat is voor de bestuiving door bijen handig. Bij tweehuizige planten komen die mannelijke en vrouwelijke bloemen dus niet op één plant voor. Groot hoefblad plant zich bij ons voort door middel van wortelstokken.

Het is een plant met een uitgesproken neiging tot woekeren en is erg moeilijk te verwijderen, het wordt daarom ook wel allemansverdriet genoemd. De grond omspitten en de lange wortelstokken met de hand verwijderen is de beste manier.

Groot hoefblad is bijzonder giftig, in de plant zitten stoffen die de lever onherstelbaar kunnen beschadigen.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: