donderdag 11 februari 2016
AARDBEVINGSSCHADE IN BEIJUM (7)
"Er zijn genoeg kwakzalvers te vinden die hier tien tot twintigduizend euro schade voor zouden rekenen."
Aldus de persoon die begin deze week het huis van de familie Leurs aan de Jensemaheerd bekeek om te controleren of de door hun gemelde schade door gaswinning en de daaropvolgende aardbeving(en) is ontstaan.
Eigenaar Michel: "In het afgelopen najaar ontdekte ik binnen en buiten m'n huis scheuren. Ik heb deze bevindingen op een formulier op internet ingevuld en afgelopen dinsdag werd iemand vanuit het Centrum voor Veilig Wonen naar ons toe gestuurd. Het was een aardige man daar niet van, maar wat hij zei bevreemde me. Niet alleen dat verhaal over die kwakzalvers, maar ook dat hij na een bezoek van een uurtje keihard zei dat de scheuren niet door aardbevingen zijn ontstaan. Dit hebben wij weer, overal in de buurt is schade, en die is ook toegekend, terwijl wij ook schade hebben en dat gewoon wordt afgewimpeld. Hier ga ik bezwaar tegen aantekenen, dit riekt naar willekeur."
Ondergetekende bekeek met Jan Fré Boven de scheuren aan de buitenmuur en binnen, waaronder in een slaapkamer en de badkamer. Zie foto's.
De blogger komen meerdere afwijzingen ten gehore, en de vraag dringt zich op of toegekende schade en/of afgewezen schade een kwestie van persoonlijke interpretatie is van degene die hier na melding bij de burgers onderzoek naar doet.
Ondergetekende en Boven kunnen niet bepalen of het daadwerkelijk aardbevingsschade is wat we op de afbeeldingen zien, maar ja, waarom bij buurtgenoten met soortgelijke scheuren wel, en bij de familie Leurs niet?
De vrouw van Michel, Jolanda Leurs verbaast zich hogelijk: "Zo apart, heel Beijum krijgt schade erkend, ook naaste buren en omliggende straten en de zonnepanelen en nieuwe ketels en dakkapellen etc worden aangerukt en geplaatst van het verkregen geld en dat bij ons dezelfde scheuren geen bevingsschade is... Volgens onze expert lopen er veel kwakzalvers rond die maar toekennen en erkennen zonder dat er schade is.... Tja.... Wij treffen dus de enige echte expert blijkbaar..."
Jan Fré, wat vind jij ervan? "Ik zou graag de diverse rapporten naast elkaar willen leggen en willen vergelijken. Het klinkt misschien zot, maar het kan zelfs te maken hebben met een eventuele klik (of juist niet) tussen "expert" en "klant" of er al of geen schade wordt toegekend."
Hebben meer mensen in Beijum een schademelding ingediend en is dat voor hun op twijfelachtige gronden afgewezen? Mail uw bevindingen (ook met tevreden afloop). Met uw verhaal in deze serie? Kan ook zonder persoonlijke foto's en/of namen. Beijumnieuws@ziggo.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
En patrimonium inspecteert de huizen niet eens. Dat zijn de eigenaren. Is toch ook raar
Dit is inderdaad geen bevingsschade. Voor zover je deze minieme scheurtjes al als schade zou kunnen betitelen. Deze hebben een andere oorzaak.
Bovenste foto betreft slecht voegwerk en heeft niets met bevingen te maken.
De scheur naast het kozijn is ontstaan doordat de sierpleister is vast geschilderd of gekit aan het kozijn. Door de verschillende werking van materialen ontstaan spanningen, met deze scheurtjes tot gevolg.
Zelfde verhaal voor de badkamer, ontstaan bij de aanhechting van plafond en muur. Deze komt ook voort uit spanningsverschillen tussen de verschillende materialen. Komt veel vaker voor.
Is Chris een deskundige of lult hij uit zijn nek?
Zo te zien zijn dat hele andere scheurtjes, dan wij daadwerkelijk hadden van een aardbeving. Dit soort scheurtjes hebben wij inderdaad ook en dat is niet verholpen.
Ik ben dus bang dat Chris gelijk heeft.
Wat mij sowieso bevreemd: ik heb nu een aantal bedragen gehoord die zijn vergoed. En ik gehoord wat daar in uren etc tegen over stond.
Gisteren hoorde ik ook een verhaal over schade (niet in Beijum). De schade is hersteld. Deels door eigen toedoen. En deels door een externe partij. Schadebedrag in dat geval ruim 4000,-, maar de kosten waren bij lange na niet dat bedrag.
Daar zei ik: en wat als je nu weer schade krijgt? Reactie: ik heb de foto's van de opname en de foto's van na het herstel.
Ik blijf het een heel lastig onderwerp vinden. Schade al of niet toegekend en daarnaast de hoogte van de eventueel toegekende schade.
16 uur werk en een aantal meters voeg voor in totaal meer dan 1500 euro. Natuurlijk: er zaten ook nog een stuk of 10 nieuwe stenen in.
Wat Patrimonium doet: geen idee. Wel ben ik er heel zeker van dat menig woning (ooit gebouwd in opdracht van Patrimonium) mijnwinningsschade heeft (als gevolg van de gaswinning). Ik heb er genoeg gezien aan de Munsterheerd en de Bentismaheerd. Verder kan ik zo even niet bedenken waar nog meer Patrimoniumstenen zijn ingemetseld.
Een reactie posten