vrijdag 5 februari 2016

PLEIN OOST (EN OMGEVING) ZIT IN DE WACHTKAMER


Plein Oost en omgeving geven een troosteloos aanblik. Praktisch alles op winkelgebied en levendigheid in de wijk concentreert zich in en rond Winkelcentrum Beijum. Komt daar een fundamentele verandering in?

Het kachelt wat aan bij de bibliotheek en in de Wegwijzer. En de Aldi, er zijn Beijumers die daar dagelijks hun boodschappen doen. Daar vlakbij vangt Bij Bosshardt, voormalig Amkemakoepel, ook enige bezoekers. Maar verder? Bruisen doet het er nooit. Het houdt gewoon niet over. Zie Winkelcentrum Beijum, waar een goed middenstandsklimaat heerst, daar krijg je leven in de brouwerij. Dienstencentrum (winkelcentrum kun je het niet noemen) Oost is afgezien van een Aldi en een goed lopend Biljart Café dood.

Maar gaat er wat veranderen? Zie foto boven, het voormalige videotheek-pand zal een wijkfunctie krijgen. Het Leger des Heils gaat er wat doen, er komt een kringloopwinkel, een naaiatelier, wijkwerken. Gaat het bruisen als het zover is?
Dat valt te betwijfelen. De grootste  bedrijvigheid rond het plein kwam vanuit een nog niet zo ver verleden van verpleeghuis Innersdijk.

Zie foto links, we zien een kale plek waar ooit Innersdijk stond.
Uit betrouwbare bron weet de blogger dat de gemeenteraad binnen twee maanden gaat beslissen of het verpleeghuis al of niet terug komt.
Ondergetekende gelooft het niet meer, het duurt en het duurt maar. De zorg is veranderd en alles draait om geld. Waarom zouden ze dan  in Beijum een miljoenen-project neerzetten?
Voor de levendigheid rond het plein zou het een zegen zijn. Personeel, cliënten (in rolstoelen), taxi's...leven in de brouwerij.

Beijum heeft zo langzamerhand recht om te weten of Innersdijk nou wel of niet terug komt.
Zo niet, dan kan de wijk na gaan denken over een nieuwe bestemming. Buitenfitness? Een grote speeltuin? Gewoon een stuk extra wijkpark? Tegen april weten we meer.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

nieuwe woningen. In voormalige innersdijk werd ook gewoond.

Anoniem zei

Plein Oost is dood en de rest van Beijum zal altijd een opgewarmd lijk blijven.

Truus zei

Lekker positief weer @Anoniem 10:49

Anoniemetje zei

Er had nooit een plein in Oost moeten komen, had maar alles bij de oude situatie gelaten. Dan was t veel levendiger gebleven, en we hadden ook nog steeds een hele goede slager hier in Oost gehad. Doordat het plein er perse moest komen( zal wel een prestige kwestie zijn geweest van een bepaald iemand), en de busroute daardoor verlegd moest worden, ging de slager hier weg. Veel klanten van hem kwamen ook veelal uit de bus. Stopte nagenoeg voor de deur, en als je dan uit de bus komt dan loop je zo ff snel naar binnen.
Door dit alles is Beyum - Oost een dooie boel geworden.

En of Innersdijk ooit terugkomt ???
IK VREES VAN NIET. En vele mensen met mij

Anoniem zei

Volgens de website van de Zijlen zullen er op de plek waar Innersdijk zat 24 appartementen gebouwd worden, omdat de huidige locatie aan de Grevingaheerd niet meer voldoet.

Unknown zei

Misschien de wijkmarkt op donderdag naar het plein toe halen..?

Kees Huizenga zei

Op

http://www.dezijlen.nl/wp-content/uploads/2016/01/Bouwnieuws-2015-2.pdf

staat het volgende bericht van december 2015:


'Nog drie keer oliebollen en vuurwerk…


Levensloopbestendig

Wat waren ze in 2001 blij met hun nieuwe onderkomen aan de Grevingaheerd in Beijum. Tweeëntwintig mensen wonen in het drie etages hoge gebouw en vier wonen in de directe omgeving. “Destijds waren we blij met de studio’s met elk een eigen toilet en douche, maar vandaag de dag zijn deze kamers te klein”, zegt Niesje. “Bovendien is het pand niet levensloopbestendig, er zit namelijk geen lift in. Eén van de bewoners werd afhankelijk van een rolstoel en moest op de begane grond gaan wonen. Ook de andere bewoners worden ouder en dus is nieuwbouw gewenst. We praten er al zes jaar over en half december is de knoop doorgehakt.”


Vertraging

Woningcorporatie Patrimonium gaat nieuw bouwen op het terrein waar eerder in de wijk zorgcentrum Innersdijk stond. "Op dit moment wordt het Programma van Eisen opgesteld”, aldus Niesje. “Er wordt gedacht aan de bouw van 24 appartementen op twee woonlagen. De helft van de nieuwbouw is straks bestemd voor sociale woningbouw. De begane grond wordt van de gemeente, voor onder andere Wij Beijum. Als alles volgens de plannen verloopt, start de bouw in de zomer van 2016 en hopen we in 2018 te kunnen verhuizen. Alles is iets vertraagd, omdat er eerst de crisis was, daarna veranderden de nieuwbouwplannen van zorgcentrum Innersdijk en ten slotte wordt onderzocht of er aardbevingsbestendig moet worden gebouwd. We willen - cliënten, verwanten en begeleiders - op basis van Regie Op Locatie (ROL) zoveel mogelijk samenwerken in het organiseren van de nieuwbouw en de verhuizing.”


Eigen huisje

Eén van de bewoners laat weten dat hij graag een tweepersoonsappartement wil, omdat hij gaat samenwonen met zijn verloofde. “Dan wil je niet naast elkaar wonen in twee eenpersoonsappartementen, dat is geen samenwonen”, zegt hij. Anita twijfelt of ze wel mee gaat naar de nieuwbouw, omdat ze ook wel eens buiten de stad wil wonen. “Maar niks is zeker. Ik denk er gewoon over. Ik zou ook wel een eigen huisje willen. Ik heb nu een studio, wel met een eigen wc en douche, maar ik zou graag wat meer ruimte willen hebben. Er is nog alle tijd, dus ik hoef nog niks te beslissen”, zegt ze.' Einde citaat.


Mijn commentaar: dit betreft het Voorzieningengebouw aan de Bentismaheerd en de boven geplande woningen. Te realiseren door Patrimonium. De vraag is wat de meerwaarde van een groot wijkcentrum aan de Bentismaheerd is. Waarom moeten De Kleihorn en Het Heerdenhoes worden opgeheven? Wie heeft hier om gevraagd? Dit is “top down-besluitvorming”. Van bovenaf bestierd. Het Gezondheidscentrum Beijum blijft op de wierde aan de Emingaheerd.