maandag 29 augustus 2022

KERKGEMEENSCHAP GRONINGEN IN DE BRES VOOR VLUCHTELINGEN

 

‘De beelden staan ons allen op het netvlies. Meerdere weken al bevinden zich honderden mensen zich buiten de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Geen bed, geen bad, nauwelijks medische zorg, ook minderjarigen verblijven buiten: onmenselijke toestanden. 

Ingezonden door Koos Meisner

Gisteren kwamen we met veelal diaconale vertegenwoordigers vanuit Groningen Stad en ommeland bij elkaar, voor een spoedoverleg met INLIA. INLIA is de netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen.  Bijvoorbeeld met de boot in het Eemskanaal. Inmiddels bieden zij in Groningen al aan een aantal vluchtelingen onderdak. Onder protest, omdat het geen taak van de kerken en INLIA zou mogen zijn. En dus ook alleen totdat het COA/de overheid het kan overnemen.

Maar er zijn meer plekken nodig om alle vluchtelingen die nu gedwongen buiten moeten slapen tot medio september een dak boven het hoofd te geven. INLIA netwerkt bij gemeenten, bij kerken… Op dit moment wordt in de PGG en daarbuiten geïnventariseerd welke locaties hiertoe mogelijkheden bieden en voor een aantal weken beschikbaar kunnen worden gesteld.

Zodra er opvangplekken zijn hebben we vrijwilligers nodig. Komende maandag misschien al. 24 uur per dag tenminste één iemand aanwezig. Vrijwilligers die helpen met maaltijden, met het organiseren van activiteiten overdag, vrijwilligers die er ’s nachts kunnen zijn, vrijwilligers met een eventueel specialisme zoals medici, tolken, klusjesmensen, chauffeurs…

Inmiddels hebben we al een aantal plekken en tientallen vrijwilligers. Natuurlijk zijn niet alleen kerkmensen betrokken bij het lot van vluchtelingen. Dus als meer mensen….

(JF; Koos Meisner is na acht jaar (twee termijnen van vier jaar) afgetreden als voorzitter van de Protestantse Gemeente Groningen, maar hij verzorgt nog wel de externe communicatie)

Beijumnieuws@hotmail.com....eventuele reacties worden doorgestuurd.

4 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Zie in dit verband:


https://www.kampen.nl/kerken-willen-samen-met-gemeenten-opvangcrisis-humanitair-helpen-oplossen-0

26 augustus 2022


https://www.rtvoost.nl/nieuws/2134950/kleinschalige-opvang-in-kerkzalen-aanpak-kampen-als-landelijke-oplossing-asielcrisis

26 augustus 2022


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/als-alle-kerken-maar-een-asielzoeker-opvangen-is-het-grasveld-in-ter-apel-leeg~b9045bbb/

28 augustus 2022


In Beijum kunnen de vroegere OBS De Doefmat en het vroegere Heerdenhoes (met een uitstekende ontmoetingsruimte) aan de Isebrandtsheerd gebruikt worden voor de opvang van asielzoekers, waaronder statushouders. Mogelijk ook voor vluchtelingen uit Oekraïne (maar dan niet mengen met andere vluchtelingen).


Staat niet een gedeelte van het Gezondheidscentrum Beijum te koop? Ja, dit is het geval. Sinds zeven weken. Het gaat om Emingaheerd 8. Er zijn meerdere eenheden verhuurbaar (dus ook door de huidige eigenaar!). De vraagprijs is € 400.000 (kosten koper).

Zie:

https://www.fundainbusiness.nl/kantoor/groningen/object-88240029-emingaheerd-8/


Citaten:


“Huursituatie:

Momenteel is er op de eerste verdieping één kamer verhuurd voor € 328,44 per maand aan Buurtzorg Groningen. De rest van het pand staat momenteel leeg.”


“Indeling:

Op de begane grond is een unit van ca. 90 m² met kamerindeling gelokaliseerd, die is voorzien van eigen toilet en keuken met inbouwapparatuur.

Op eerste verdieping is een unit van ca. 310 m² met kamerindeling gelokaliseerd met pantry en toiletten.”

Einde citaten.


Noot 1: Vroeger was in dit gebouw een mooie keuken voor het jeugdwerk van de MJD. Deze keuken met inbouwapparatuur is er kenbaar nog steeds!

Noot 2: Iets voor de gemeente Groningen? In combinatie met een particulier initiatief (PPS)? Fondsvorming. De vraagprijs is volgens mij behoorlijk laag, mede gegeven langdurige leegstand.

Kees Huizenga zei

Zie tevens dit bericht van Beijumnieuws:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2022/07/een-gedeelte-van-het-gezondheidscentrum.html

Van 6 juli 2022.


Het gaat, ik herhaal dit, om Emingaheerd 8.


Een pantry is een bijkeuken of kleine keuken. In een bedrijfsruimte of een kantoor. Met warm en koud water, een koelkast, ruimte voor een magnetron en een koffieapparaat. Met name voor het maken en bewaren van maaltijden.

Indien noodzakelijk kan het Bestemmingsplan Beijum aangepast worden. Voor het mogelijk maken van woonruimte.

Kees Huizenga zei

Zie verder:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/953573/groningse-kerken-schieten-te-hulp-bij-opvangcrisis

Over de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in de wijk Kostverloren.

Kees Huizenga zei

Een mooi bericht vanuit de Immanuelkerk (PKN) in Groningen-Zuid:

https://www.trouw.nl/binnenland/groningse-kerk-huisvest-22-gasten-uit-ter-apel-het-is-onze-plicht-als-kerk-om-mensen-in-nood-te-helpen~ba6cb79c/

Van 1 september 2022.


De heer Koos Meisner heeft nog niet op mijn voorstellen gereageerd. Ik stuurde hem begin vorige week een e-mail.