zaterdag 27 augustus 2022

ZOMERBERICHT 11; VERHITTE BERICHTGEVING OMTRENT 'ASIELCRISIS.'

Eerst even, want waarom asielcrisis tussen accolades? '....'.

Wel, omdat er tijdens de Joegoslavië-oorlog ook zeer veel vluchtelingen naar Nederland kwamen. Jaren negentig. 

Syrië, een paar jaar geleden. En nu is er opeens een crisis?

In het huidige nieuws-hypetijdperk moeten dingen overdreven worden. Overdreven gebracht worden. Ophef scoort immers.... 

Uiterst rechtse media gebruiken bijvoorbeeld graag het woord 'slopen.' De bedoeling, de berichtgeving kracht (...) meegeven.

Foto, de krantenkiosk bij de Primera in Winkelcentrum Beijum vandaag.

De Telegraaf, nooit vies van chocoladeletters waarin het 'Gesunsdes Volksemfinden' in door moet stralen kopt: 'Asieldeal over rug van burger.' Typisch de Telegraaf, het lot van de meest kwetsbaren tegenover de burger (lees: hun lezers) zetten. Een beetje hitsen zit in het DNA van deze krant.

Heeft de Volkskrant een uitglijder op de voorpagina gezet?  'Lastpakken zonder enig toekomstperspectief.' Staat op de voorpagina in een bericht over rondzwervende jongeren uit veilige landen. De drie procent asielzoekers die aantoonbaar voor overlast zorgen.

Op Twitter regent het klachten over de kop. Het tekent dit nieuws-hypetijdperk. Want de Volkskrant zou alle asielzoekers in een kwaad daglicht zetten. Direct loeien, oordelen en veroordelen. Gewoon even het bericht lezen, is evenwichtig en genuanceerd.

Dagblad van het Noorden kopt uitermate nuchter en evenwichtig: 'Asielakkoord moet leiden tot extra opvangplekken.'

Afbeelding rechts, een doorgewinterde racist uut Stad postte afgelopen week een regelrechte braakbericht op Twitter. Over de rug van een gestorven baby....kan die er wat aan doen dat zijn ouders vluchten? Kon hij of zij iets doen aan zijn of haar huidskleur?

Er gaat vast van alles mis in de opvang van asielzoekers. En er zijn vast een paar die er tussendoor glippen die geen recht op asiel hebben.

Tweet beneden, de VVD, de partij van Geld en Kapitaalkrachtigen (en dat is niet altijd verkeerd) tracht extreemrechts van zich af te houden. Tja, is geld belangrijker dan mensen?

Een deel van de samenleving loeit. Want onze energierekeningen. En onze kans op een woning. Zit iets in. Deze problemen moeten niet onderschat worden. Maar tot hoever rijkt onze solidariteit met de ontheemde en door oorlog op de vlucht geslagen vreemdeling(en)?

En nee, benauwde geesten, het zijn niet allemaal profiteurs, criminelen of verkrachters die hun heil in dit nog steeds rijke land zoeken. Kijk in de spiegel, en kijk wat voor behoeftes je zelf zou hebben als je huis en haard zou moeten verlaten i.v.m. gruwelijk oorlogsgeweld.

En ja, er moet (beter) beleid komen. In een wijk als Beijum kun je bijvoorbeeld geen 1500 vluchtelingen opvangen. Een dorp met duizend inwoners kun je niet met vijfhonderd asielzoekers laten 'overspoelen.' 
Opvang moet binnen redelijke proporties blijven....wat dat exact is?

Maar hoeveel ruimte is er in het hart van de lezer?

De clash op de 'socials' gaat hard tegen hard. Als je voor duurzaamheid bent mag je 'niet meer vliegen.' Ben je voor een ruimhartige opvang van vluchtelingen dan 'moet je er zelf maar een in huis nemen.'

We beleven de diepe maatschappelijke kloof, de tijden van hardvochtige polarisatie. 
(Cartoon: de Volkskrant)

In 2015 was er een grote bijeenkomst in Kardinge. Het Simmeren-terrein aan de Ulgersmaweg werd nooit benut om er een asielzoekerscentrum te bouwen...
 

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Is er een reden voor het plaatsen van die neonazi berichten van Twitter?

Kees Huizenga zei

Tot voor kort, misschien ook nu nog, was er op Ulgersmaweg 51, in de voormalige loodsen van het Canadees Bevrijdingsmuseum van WO II, een inzamelplaats voor spullen. Bedoeld voor Oekraïne.

Zie: http://www.canadianalliedforces.com/


Waarom kan in deze twee loodsen, in eigendom van de gemeente Groningen, geen tijdelijke huisvesting plaatsvinden voor asielzoekers, inclusief statushouders die op een toegewezen woning wachten?

Binnen deze loodsen kunnen dikke houten afscheidingen aangebracht worden. Buiten moeten uiteraard vele sanitaire voorzieningen komen, zoals wastafels, douches en toiletten. Nood breekt wet! Doe wat!


De beschaving van een land kan worden afgemeten aan de manier waarop we omgaan met vluchtelingen, vreemdelingen, zieken, armen, ouderen en kinderen.


De internationale medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen moet nota bene werken in Ter Apel! En het Rode Kruis! Hoe diep zijn we in Nederland met elkaar gezonken? Ja, ik heb plaatsvervangende schaamte.


Hulde voor de moedige houding van burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen.

Hulde voor de uitstekende berichtgeving van RTV Noord.

Pe Zijlema zei

"Zoals we allemaal weten van het Romeinse Rijk: grote rijken storten in als de grenzen niet goed worden beschermd", zei Rutte in 2015. Helaas lijken de grenzen nog steeds wagenwijd open te staan.

Vluchtelingen die de halve wereld rondreizen en zich dan pas in Ter Apel melden... Zou het komen dat de kansen op verblijf hier groter zijn en er riante sociale voorzieningen voor elke nieuwkomer klaar staat? En dan moeten de nareizigers er nog bijkomen. En vooral niet terug sturen als het weer veilig in hun land is. Blijkbaar is er geen tekort aan huizen, huisartsen, schoon water en geld voor de huidige inwoners.

We hebben ze nodig om te werken roept het kabinet, terwijl een groot gedeelte van de vluchtelingen naar 10 jaar nog steeds hun hand moet ophouden. Laat vooral nog honderden per week binnen en het land zakt (ook letterlijk) steeds verder weg. Want komen zullen ze met het huidig beleid.

Voordeel van Beijum is dat het relatief makkelijk is om te vormen tot een gated community, dan kun je tenminste je eigen buurt nog beschermen.

Anoniem zei

Wat een gênant domme reactie van die Zijlstra hierboven. Kunnen we dat soort figuren niet gewoon naar zo'n kapot land sturen? Dan hebben we we weer wat meer ruimte hier.