Fietsen zijn eigenlijk niet toegestaan in Winkelcentrum Beijum, in de promenade ervan wel te verstaan. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, wat als je slecht ter been bent of een andere lichamelijke beperking hebt? Aan de dame die u op de foto ziet valt zo een twee drie niet af te lezen dat er lichamelijk ongemak is. Toch heeft ze haar fiets met handige achterbak niet voor niets in de promenade van genoemde winkelcentrum bij zich. Mag ik wel een foto maken? "Ja hoor, is prima." Sympathieke ogen en een vriendelijke uitstraling. Met enige schroom: mag ik vragen waarom je je fiets bij je hebt? "Ja hoor, dat mag. Ik heb MS." Is het dan niet te kwetsbaar om je met foto en al op internet te zetten? Wat ben je soms geneigd om dingen voor een ander in te vullen, vooral als een handicap in het spel is. "Ik vind het prima hoor, maak maar een foto en zet hem maar op de site."
Multiple sclerose (ook multipele sclerose gespeld) (afgeleid van het Latijnse multiplum "meervoudig" en het Griekse sklerosis "verharding"), meestal afgekort tot MS, is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Multiple sclerose komt vaak voor onder jongvolwassenen, bij vrouwen meer dan bij mannen. De frequentie waarin de ziekte voorkomt verschilt per land en bevolkingsgroep. In de Benelux is de prevalentie 1 op 1000, in Schotland haast 1 op 500. Over het algemeen ligt het aantal MS-patiënten tussen 2 en 150 per 100 000 inwoners.[3]
MS komt niet of nauwelijks voor in landen dichter bij de evenaar. Mensen uit noordelijke landen die als klein kind naar een warm land verhuizen hebben een lager risico de ziekte te krijgen dan hun leeftijdgenoten die zijn achtergebleven; verhuist men echter na de puberteit dan is dit verschil niet meer aantoonbaar. Wikipedia.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten