Vanochtend omstreeks elf uur trof ik deze drie heren in de vrieskou aan in de Jaltadaheerd. Een slootkant mooi op orde maken, zoiets waren ze aan het doen. Een berg takken lag op een afstandje van de heren opgestapeld, net niet zichtbaar op de foto. Ik weet niet anders of het zijn kerels van DSW-Stadspark. Maar daar is enige tijd geleden de naam van veranderd, het heet nu Iedersz. De nieuwe naam moet aangeven dat ‘de DSW’ de afgelopen jaren meer is geworden dan alleen sociale werkvoorziening. We zijn een arbeidsontwikkelbedrijf geworden dat werken mogelijk maat voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gem. Groningen.
Gaat het een beetje heren? Geen last van de kou? "Geen probleem, we werken lekker door, daar word je vanzelf warm van. We hebben lekkere warme kleren aan en de handschoenen zitten ook prima."Niet lullen maar poetsen, heet zoiets. Door weer en wind, tijdens hittegolven en in vrieskou, doen ze dat waarvoor ze in Beijum zijn: de wijk mooi op orde brengen. Bikkels zijn het.
Maar hoe zit het als het de komende week echt gaat vriezen? Wat als het 15 graden onder nul wordt?
Een werknemer die meent dat zijn gezondheid vanwege de vrieskou schade oploopt, mag op grond van artikel 29 Arbowet werk weigeren. Wel moet er naar zijn redelijk oordeel sprake zijn van een ernstig en onmiddellijk dreigend gevaar. De werkweigering moet meteen aan de werkgever worden gemeld. Is de werkgever het met het oordeel oneens dan moet hij dat zelf met bewijs onderbouwen. De bewijsplicht dat er geen ernstig gevaar is, ligt dus bij de werkgever.
De moeilijke vraag is uiteraard wanneer er gevaar voor de gezondheid dreigt. De Arbowet vermeldt helaas geen concrete temperaturen waarbij werknemers hun werk mogen neerleggen. Artikel 6.1 zegt slechts dat de temperatuur geen gezondheidsschade bij werknemers mag veroorzaken.
http://www.geldenrecht.nl/artikel/2010-12-06/mag-ik-bij-vorst-werk-weigeren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten