maandag 9 mei 2022

PRESENTATIE NIEUW BOEK WIL SCHACKMANN: ETTA PALM

 "Etta Palm, geboren in de Poelestraat in 1743, rond haar 25ste de wereld in getrokken en gaan wonen in Parijs, waar ze later midden in de Franse Revolutie terechtkwam. Er zijn nu vijf plaatsen in Nederland met een Etta Palmstraat. Maar in Groningen nog niet..."

Laat het schrijven van maatschappelijk geëngageerde boeken die iets vertellen over gebeurtenissen of situaties die in de geschiedenis van (noord) Nederland hebben plaatsgevonden maar aan Beijumer Wil Schackmann over. Onderzoek doen, diep in archieven graven en daar de prachtigste verhalen over schrijven.

Op 20 mei wordt in het gebouw van de Groninger Archieven (Cascadeplein 4, naast het Emmaviaduct) wederom een boek van hem gepresenteerd: Etta Palm....van Nederlands eerste feministe tot staatsvijand.

Zie Atlascontact.nl

Alvast, wie bij de presentatie aanwezig wil moet zich even aanmelden.

Wil, vertel. Etta Palm, je nieuwsgierigheid, je onderzoek, je uiteindelijk schrijven, neem ons even mee!

Ik ben in 2001 voor het eerst in contact gekomen met het onderwerp Etta Palm. Ik werd nieuwsgierig naar het spannende leven dat ze geleid heeft. Geboren in de Poelestraat in 1743, rond haar 25ste de wereld in getrokken en gaan wonen in Parijs, waar ze later midden in de Franse Revolutie terechtkwam. Ze kende alle bekende revolutionairen en op een gegeven moment bedacht ze dat het middelste woord uit de leus 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' niet alleen zou moeten slaan op de verhouding tussen de adel en gewone mensen, maar ook op die tussen mannen en vrouwen. Ze ging vrouwenactiviteiten organiseren, wat haar later het predicaat Nederlands eerste feministe opleverde. Terug in Nederland werd ze opgepakt en lang gevangen gehouden. Dat was een heel bijzonder leven en ik wilde gaan uitzoeken hoe dat precies gelopen is.

Toen ik in de herfst van 2006 De proefkolonie (13e druk inmiddels!) klaar had, ben ik voor het eerst met het onderwerp bezig gegaan. Het is daarna altijd 'tussendoor' werken gebleven, ik heb in die tussentijd ook drie andere boeken geschreven en dan lag dit weer een tijd stil. Alleen de laatste anderhalf jaar heb ik er hard aan doorgewerkt en toen was het ook allemaal een stuk makkelijker: stukken waar ik tien jaar geleden voor naar een ver archief of een verre bibliotheek moest, zijn nu op internet te vinden. Bijvoorbeeld alle Franse kranten uit 1789-1792 die Etta's activiteiten in Parijs beschreven, staan nu allemaal op de site van de Franse nationale bibliotheek.

Ik denk - maar dat is eigenlijk aan anderen om te beoordelen - dat ik een helder beeld van haar heb neergezet. Ik vind dat ze wel wat meer aandacht mag krijgen hier in stad. Google maar eens en je ziet dat ze een van de hele weinig Groningers is wier naam over de hele wereld vermeld wordt. Er zijn nu vijf plaatsen in Nederland met een Etta Palmstraat. Maar in Groningen nog niet...

Het eerste bericht op Beijumnieuws over Wil Schackmann is veertien jaar geleden geschreven

Negen jaar geleden, een presentatie van het boek de Bedelaarskolonie in Godert Walter in Stad.

In 2016...de Kinderkolonie

Vier vjaar geleden, de Strafkolonie (jaar)

Hij maakt soms brokken als hij fietst

Hij fitnest zijn hoofd regelmatig leeg

Wat bezield de schrijver? Zie video uit 2013. 
En nog een video, uit hetzelfde jaar. Over de Proefkolonie.

Geen opmerkingen: