dinsdag 7 maart 2017

BEIJUMERS VOELEN ZICH OVERWEGEND PRETTIG EN VEILIG IN HUN WIJK


We gaan bewoners nadrukkelijker betrekken bij veiligheidsthema’s in hun eigen leefomgeving. Dat doen we door met het thema veiligheid aan te sluiten bij bestaande en nieuwe initiatieven in de wijk. Ook gaan we na waar de behoefte bestaat aan het opzetten van buurtpreventieteams. We faciliteren waar gewenst de opzet en ondersteuning van deze teams. Daarnaast gaan we experimenteren met een Driehoek in de wijk. We geven bewoners de mogelijkheid om veiligheidsthema’s te agenderen bij de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie. In oktober 2016 zijn we hiermee gestart in Vinkhuizen. In 2017 zetten we deze aanpak voort in andere wijken, te beginnen met de wijk Beijum. 

Dit staat in een PDF van de gemeente Groningen. Ruim honderd mensen gingen vanavond naar kerkelijk centrum De Bron om mee te praten over Veiligheid in de Wijk.
Het Openbaar Ministerie, de Gemeente Groningen, de politie, wijkagenten, BOA's, ondernemers, mensen van WIJ Beijum, burgemeester Den Oudsten, wijkwethouder Mattias Gijsberten, stadsdeelcoördinator Ruud van Erp, de zaal van De Bron zat naast tientallen aanwezige Beijumers vol met professionals die zich inzetten voor een prettig en veilig Beijum.
Voor de 'Driehoek' was het een uitgelezen kans om contact te maken met de wijk: "We willen onderzoeken of we wel de juiste keuzes maken qua veiligheid in de wijk", aldus de burgemeester.

Na het voorstellingsrondje van de burgemeester werd het gesprek met Beijumers geopend. De eerste algemene vraag was: 'Voelt u zich veilig in de wijk?' Opvallend, iedereen knikte ja, alle aanwezigen gaven aan zich relatief veilig in Beijum te voelen.
Het was de opmaat naar een avond waarin weliswaar kleine ongemakken en irritaties de revue passeerden, maar de emoties vlamden nooit op.
Twee scootmobielers beten het spits af, want die verdraaide auto's die soms bij het winkelcentrum geparkeerd staan en je kunt er niet langs. En als je dood wil moet je met je karretje pardoes een zebrapad over de ring gaan oversteken.

Klachten over spuiten in de zandbak, geen zonnepanelen op het dak (Dom Helder Camaraschool en Heerdstee) durven plaatsen in verband met vandalisme en op het dak klimmen, klachten, zonder al teveel te willen relativeren, die je in elke stadswijk tegenkomt. Bezorgbrommertjes, kunnen die niet wat zachter rijden? Dat racen over de wijkring, kan daar niet eens wat aan worden gedaan?

Tijdens het begin van de avond werden overzichts-afbeeldingen van misstanden in de wijk vertoont. Zie foto'. Waar zijn de meeste woninginbraken?

Opvallend, Beijum Zuid kleurde totaal niet rood. Fietsdiefstal, overlast, waar speelt dit zich zoal af? Foto linksboven, praktisch alle pijnpunten (diefstal, drugsoverlast, inbraken) laten de laatste tijd een verbetering zien.

Fietsendiefstal hoofdzakelijk bij 'winkelcentra'
Op geen enkele manier scoorde Beijum slechter dan de rest van de stad. Wel gaf Den Oudsten aan dat Beijum bijna veertig jaar geleden dan wel speels en creatief opgezet is, met veel bochtjes en kronkelige straten ("Ik kom Beijum niet uit zonder mijn TomTom") maar dat de keerzijde van deze bouw (bloemkoolwijk) is dat je in de meeste straten niet verder dan honderd meter om je heen kan kijken. De vergelijking met de Korreweg werd gemaakt, daar heb je een ruim zicht, iets wat je afgezien van de langgerekte Wibenaheerd niet in Beijum hebt.

De burgemeester sloot de rustig kabbelende avond af met de vraag wat nou maakt dat Beijumers tevreden zijn over hun wijk. Want het blijft een beetje een opvallend verhaal, mensen van buiten de wijk hebben vaak zo hun bedenking tegen Beijum, maar veel Beijumers die al jaren in hun wijk wonen willen er nooit meer weg.

Het groen in de wijk werd aangehaald, en wat prettig zo'n Kardingerpark en het Beijumerbos vlakbij. Leuke ruime wijk met veel voorzieningen op het gebied van winkels en gezondheid/welzijn.

De zaal knorde bijna van tevredenheid. Een dame vertelde zich zo prettig te voelen in de wijk (al vele jaren) dat het genot in een wens richting de burgemeester uitmondde: "Als ik ouder wordt wil ik hier graag blijven wonen, ik zou het prettig vinden als er aanleunwoningen voor oudere mensen zouden komen."

Tijdens het 'positieve rondje' over Beijum vond iemand het nodig om toch klachten over de groenvoorziening in de wijk aan te kaarten. "Slecht onderhoud, kan dat niet beter?"

Het geklaag werd door voorzitter Den Oudsten afgekapt: "Ik vroeg wat er prettig is aan Beijum."

Daarmee was de avond ten einde. Het prettige eindrondje werd afgesloten met prettige en smaakvolle hapjes en drankjes.

Op een enkeling na keerde iedereen (veilig!) huiswaarts. Beijum is gewoon een in het algemeen prettige en leefbare veilige wijk om in te wonen.

En net als in elke stadswijk zijn er daarbij ook kleine ergernissen en ongemakken.

(De namen van de Officier van Justitie en de politiechef zijn even ontschoten, ze vormen met Peter den Oudsten de Driehoek. Zo gauw als de namen bekend zijn worden ze hier bijgeschreven)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

KLEIN LEED OPGELOST?
Bij het begin van de sociale wijkvernieuwing in de wijk 10 jaar geleden bracht bewoonster Frida Molenberg naar voren dat ouderen niet naar de bibliotheek in WC Beijum-Oost durfden. Er was angst voor straat-intimidatie en dreiging van Antillianen die samengroepten op de stoep voor de videotheek en op het plein. Ook andere kwetsbare groepen meden het plein; vrouwen bijv. ervoeren onaanvaardbare sexuele intimidatie.Is deze situatie definitief voorbij? Durven kwetsbare Beijumers nu wel naar de bibliotheek? En straks naar de nieuwbouw van WIJ en ouderen-appartementen aan de Ypema/Claremaheerd?
Ik denk hieraan nu er nieuwbouw is gepland van een buurthuis met welzijnswerk en ouderenwoningen aan de kop van ditzelfde plein (aan het Innersdijk-terrein). Kunnen kwetsbare Beijumers nu en straks veilig, zonder gedoe naar deze voorzieningen en ouderen-woningen? Ook als de zon weer schijnt?

Anoniem zei

Zolang je in Beijum woont zal je er prettig wonen ,zodra je er weg bent verhuisd zie je pas wat een achterstands wijk het eigenlijk is ,spreek uit ervaring 2 jaar geleden verhuisd uit Beijum ,als ik er nu weer kom griebelig ,en haatreacties laat maar achterwege graag.

Kees Huizenga zei

Burgemeester Den Oudsten was in Beijum als burgemeester. Daarom verbaast het mij dat hij zonder stropdas en zonder de formele burgemeestersketting verscheen. De andere twee leden van "De Justitiële Driehoek" waren wel correct gekleed. Daarvoor mijn waardering.

Mijn ideeën over buurtwachters en heerdwachters zal ik hem doen toekomen, gegeven mijn pitch tijdens de Tweede Beijumsessie van 25 november 2015.

Kees Huizenga zei

Is afgelopen dinsdag ook gesproken over “Sociaal Vuilnis” in de wijk? Beijumnieuws heeft uitstekende foto's over dit onderwerp gemaakt.

Over gestolen winkelkarretjes (van AH Meins, Lidl en Aldi)?

Over de inbraken bij het Trefpunt?

Over de beveiliging van grote openbare gebouwen, waaronder de basisscholen?

Over gevaarlijke oversteekplaatsen (zeker bij de Claremaheerd/Munsterheerd)?

Over drugsverkoop in het Hof van Beijum?

Over de parkeerproblemen van het Winkelcentrum Beijum?

Overlast in het WC Beijum; zeker bij het achterplein.
Door met name jongeren. Ik durf daar tijdens het weekend niet meer te pinnen na 18:00 uur. Bij de geldautomaat van de SNS-Bank.

Anoniem zei

Mijnheer Huizenga, stap eens uit uw gemakkelijke rol en ga in het vervolg naar een dergelijke avond en regel een en ander zelf. En ga zelf door uw heerd patrouilleren op zoek naar oneffenheden. Wees geen salon wereldverbeteraar maar ga zelf aan de bak!

Kees Huizenga zei

Dag anoniem (heerlijk verborgen in een onzichtbare stoel)

De organisatie van de avond stond mij niet aan. Den Oudsten gaat over de openbare orde in de stad. Hij was tevens de voorzitter van de vergadering, waardoor hij een gesprek kon afkappen. Hij had dus twee petten op.

In een e-mail kan ik mijn punten uitgebreid aan de orde stellen. Dat kan niet tijdens een kort gesprek, waarbij de partijdige voorzitter bepaalt, wanneer ik moet ophouden.

Het verslag van Johan Fehrmann bevestigt het beeld van een feel-good-show. Meerdere personen waren bewust afwezig.


De organisatie van de avond was in handen van het sociaal wijkteam Wij Beijum. De vraag is of het de taak van Wij Beijum is om zich te bemoeien met de veiligheid van Beijum.

Het was veel beter geweest dat de organisatie in handen werd gesteld van de Stadsdeelcoördinatie Oost, waarbij de heer Ruud van Erp de vergadering had kunnen leiden. Om vervolgens de burgemeester te laten antwoorden.

Mijn afwezigheid had dus meerdere oorzaken.

Uw toon staat mij overigens niet aan!

Anoniem zei

Kijk dit is nu wat ik bedoel als je van een afstandje de problematiek in ogenschouw neemt is het helemaal niet zo leuk wonen in Beijum.

Beijum heeft echt wel problemen en niet zoals het bericht van Johan doet voorkomen ,de feelgood show waar Kees op wijst ben in het mee eens, zelf heb in een heerd in zuid gewoond nou kan je vertellen buren onderling stonden elkaar naar het leven.

En natuurlijk laat Wij Beijum voorkome dat het best goed gaat de slager en het eigen vlees zullen we maar zeggen.

Tja ik reageer anoniem heb nog genoeg te duchten uit Beijum vandaar .

Anoniem zei

Een stropdas maakt de show compleet! ��