zondag 8 september 2019

JOLANDA IN BOEK 'IK WACHT' (en met AED aan haar huismuur)


Laat liever niemand in of vlakbij de Jensemaheerd hartfalen krijgen. Gezondheid boven al. Maar mocht het daar toch een keer mis gaan met iemand, bedenk dat er sinds kort een AED apparaat in genoemde heerd hangt. En het ding kan levens redden.

Afgelopen maand maart spande ze zich in om een AED in haar straat gerealiseerd te krijgen. Zie nog eens dit bericht.


Initiatiefneemster Jolande Leurs zien we links op de foto. Met een AED apparaat en een boek.

Waarom met een boek? Lees verder.

De Beijumblogger kent Jolanda al tien jaar. Onderneemster in Beijum, in de Jensemaheerd.

Juni 2009 stond ze met haar gastouder-bedrijfje Jokidokie en mét 'haar' kinderen op Beijumnieuws. Zie nog eens dit bericht

Ze figureerde in de serie 'Aardbevingsschade door gaswinning' op Beijumnieuws. In  februari 2016 was dat.

Als gevolg daarvan, en via via werd ze afgelopen voorjaar gevraagd voor de serie 'Ik Wacht' in DvhN. Een boek over de hemeltergende aardbevingen in Groningen als gevolg van zo langzamerhand terroristische activiteiten van de de NAM, over de wanhopige gedupeerden en over een uiterst onbetrouwbare maffiose overheid in deze.

Jolanda's verhaal kwam in de krant en uiteindelijk in het boek dat daaruit voort kwam. Zie nog eens dit bericht (over de doop van het boek Ik Wacht).

Over de AED. Op Defibrion vind AED in de buurt staat (en het apparaat mag alleen door gecertificeerde mensen worden gebruikt) en lees verder: 

Elke minuut waarin niet wordt gereanimeerd met behulp van een AED daalt de overlevingskans van het slachtoffer met circa 10%. De eerste zes minuten zijn cruciaal; als er binnen zes minuten wordt gereanimeerd met behulp van een AED stijgt de overlevingskans aanzienlijk. Hulpverleners zijn vaak echter pas na 15 minuten ter plaatse. Het is dus belangrijk dat omstanders snel de beschikking hebben over een AED. Echter, veel mensen weten niet of er een AED in de buurt hangt en waar ze deze precies kunnen vinden.

Geen opmerkingen: