woensdag 14 december 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (270)

 Wat kan ik voor je doen?

In de auto heb ik zo’n handig ophangding voor mijn telefoon in het warmterooster of hoe noem je dat ding, zodat mijn telefoon niet op het raam zit geplakt en daardoor je zicht belemmerd. Laatst waren we even boodschappen doen en dat gaat natuurlijk al kletsend over van alles en nog wat.

Ik vraag aan mijn vriendin waar de bier deze week in de aanbieding is en mijn telefoon geeft plots antwoord: ‘Deze resultaten heb ik voor je gevonden.’ Bizar zeg! Ik vroeg het ding niet eens iets, normaal zou je dan moeten zeggen: ‘Hallo Google.’ Dan kom ik ermee in contact normaliter en nadat Google dan heeft gevraagd wat ze voor mij kan doen en ik mijn vraag heb gesteld, krijg ik antwoord.

Je hebt 2 landen/regio's, 16 steden en  61 plaatsen bezocht. 22 kilometer gelopen en 911 kilometer autogereden in 11 elf uur tijd. Dan komen er ook nog vragen of je de bezochte plaatsen wil beoordelen. Die plaatsen worden dan weer onderverdeeld in winkelen, wandelen, eten en drinken. Nog even dan zegt Google tegen mij dat ik teveel bier op heb om nog met de auto naar huis te kunnen rijden… Gelukkig rijdt er ook nog een bus of ik bel iemand om mij op te halen. Dan houdt Google ook nog bij welke websites ik heb bezocht en hoe lang ik op internet ben geweest.

Google, onze grote vriend, die alles weet en steeds meer kan tegenwoordig. Op afstand je verwarming thuis alvast omhoog laten zetten, je fornuis aan doen en zo’n grappige gadget Google nest, waarmee je alle nummers mee af kan laten spelen en je lampen in huis op een bepaalde kleur kan zetten. Zo van; ‘hé Google zet mijn verlichting op rood, speel Marco Borsato met het nummer rood, gooi de verwarming twee graden omhoog en vraag dan wat het weer morgen gaat worden. Werkelijk hij doet het echt en overal krijg je antwoord op, best apart. Tijdens het autorijden gebruik ik Maps om de weg te vinden, dat is reuze handig en is altijd up to date, met meerdere keuzes om een route te nemen.

Moeten we van de Google mogelijkheden nou blij worden of juist verdrietig?
Op deze manier heb je totaal geen privacy meer en wordt je hele doen en laten gecontroleerd, want blijkbaar luistert Google ook nog mee met de gesprekken die je voert, zoals ik al eerder schreef over de bieraanbieding. Weet je wat ook zo apart is, als je bijvoorbeeld over een product praat met iemand dan krijg je dit de volgende dag als reclame te zien op je telefoon, willekeurig tussen het nieuws ofzo.

Hieruit concludeer ik dat Google ons meer in zijn macht heeft, dan wat wij denken!

Alles wat je zegt, kan tegen je gebruikt worden.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

2022©Vlindertje73

Eigen foto

Geen opmerkingen: