woensdag 21 december 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (271)

 Elfstedentocht?

Is de Elfsteden koorts overgeslagen van Friesland naar Groningen?

Elf kroegen binnen de diepenring van Groningen houden de Elfsteden kroegentocht en zo zul je verschillende kroegen bezoeken. Bij elke tussenstop zal er een vraag gesteld worden en ontvang je een stempel op je stempelkaart, heeft jouw team de meeste vragen goed? Dan win je één van de twee prijzen! Als de tocht is afgerond, komt iedereen terug op de eindlocatie voor een gezellig eindfeest. Een aantal studenten die de minor Eventmanagement aan de Hanzehogeschool doet, organiseert het evenement voor een studieopdracht. Mijn eerste gedachte is dat er dan wel veel Friezen onder die studenten zullen zitten, die dit plan ten uitvoer brengen. Echte Groningers hadden dit toch nooit kunnen verzinnen, om Friesland naar Groningen te halen?

De tocht der tochten is echt iets wat in Friesland behoort. Al verschillende vormen van een Elfsteden tocht vind je daar, zoals fietsen, roeien, zwemmen, wandelen, subben, boot en motor toer. De laatste échte Elfsteden tocht werd gereden op de schaats in 1997. Mede door klimaatverandering denk ik dat ze op allerlei manier willen dat de tocht der tocht niet vergeten zal worden. Logisch dus als je die op vele andere manieren kan maken. Nu dus ook in ons Groningen. Zullen de Friezen en Groningers dan eindelijk samen door één deur kunnen?

“Op 21 februari 1985 werd waar niemand meer in geloofde, de dertiende Elfstedentocht gereden, toen voorzitter Jan Sipkema op 18 februari toch het verlossende woord sprak: 

‘It sil heve.’ 

Na 22 jaar wachten was de Elfstedentocht voor de dertiende keer aangekondigd. Er ging een golf van emotie door het land. Overal vormden zich lange rijen voor de inschrijfadressen, die pas de volgende dag zouden worden geopend. Gewapend met slaapzakken, flessen beerenburg, warme kruiken en bontmantels brachten rijders en rijdsters een lange koude nacht door om het begeerde startbewijs te veroveren. Binnen een uur na de opening van de inschrijving waren de 15.000 startkaarten uitverkocht. De prijzen op de zwarte markt liepen op tot honderden guldens, maar niemand wilde afstand doen van het felst begeerde kleinood in het land.” (Bron: KNSB/natuurijsschaatsen.nl)

Bijna 200 kilometer op de schaatsen door elf Friese steden en weet je wat het mooie daar van was? Toeschouwers massaal uit het hele land op de been, naar één van de Elfsteden om het van zo dicht mogelijk bij te kunnen aanschouwen. Mensen nog án toe, ik herinner het mij als de dag van gisteren toen ik met mijn pa nog even naar het visserschip moest om daar een fles Beerenburg extra te halen. Je kon werkelijk over de koppen lopen. Mijn moeder was al vroeg druk bezig om grote pannen chocolademelk te maken. Wij lagen met het schip waarop ik geboren ben in de Bolswardervaart te Harlingen. Alle schaatsers kwamen bij ons schip langs. Wij zaten werkelijk eerste rang, beter kon je je niet wensen.

Je kan je wel voor stellen dat alle kennissen en familie het bij ons vandaan wilden zien. Het werd een drukke en super gezellige dag. Verder deden we het keukenraam open en werden koek en zopi, uiteraard gratis en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

De Elfsteden koorts zal bij mij altijd blijven, waar ik ook woon. Nu dus de Elfsteden kroegentocht hier in Groningen wordt gehouden, vind ik het alleen jammer dat de deelnemende kroegen geen Friese namen hebben gekregen, ondanks dat ik toch een echte Grunniger ben.

2022©Vlindertje73

Eigen foto; Elfstedentocht 1985, Bolswardervaart te Harlingen.

Geen opmerkingen: